Na tragu rimske palate

Krstina Ćirković
Na tragu rimske palate

Skelani - Naučnoistraživački tim za izradu programa istraživanja, konzervacije, prezentacije i uređenja arheološkog kompleksa u Skelanima kod Srebrenice nastaviće sa iskopavanjem na lokalitetu bivšeg zadružnog doma i konzervaciju ranije nađenih mozaika iz rimskog doba i zidova na tom lokalitetu.

Planirano je da ti radovi počnu krajem marta ili početkom aprila, a sredstva u ukupnom iznosu od oko 270.000 maraka biće obezbijeđena iz Razvojnog programa Republike Srpske.

Rekla je to "Glasu Srpske" direktor Javne ustanove Arheološki muzej "Rimski municipijum" Skelani Svjetlana Marković, koja je najavila i da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS izdvojiti određena sredstva za projekte prezentacije arheoloških nalaza, koji su izloženi u prostorijama bivše škole u Crvici.

- Na nedavno održanom sastanku dogovoreno je da se nastavi iskopavanje na lokalitetu zadružnog doma, gdje je nađen mozaik i ostaci građevine iz rimskog doba. Tokom tridesetodnevnog istraživanja treba definisati taj prostor, odnosno utvrditi koju je površinu zahvatao taj objekat - rekla je Markovićeva.

Ona je podsjetila da se tokom ranijih iskopavanja na tom prostoru naišlo na rimske zidove iste građevine, za koju se pretpostavlja da je bila najznačajniji objekat rimskog naselja u Skelanima.

- Stručnjaci smatraju da su to luksuzne terme ili palata neke značajne ličnosti. Ta građevina je imala podno grijanje, hipokaust. Otkriveno je ložište i cigle između kojih je strujao topao vazduh. Na jednom zidu su otkriveni ostaci bojenog maltera s motivima vertikalnih bojenih linija crvene i crne boje na bijeloj podlozi, pojasnila je Markovićeva konstatujući da će dalja istraživanja najvjerovatnije riješiti dileme o namjeni tog objekta.

Ona je još najavila da će tokom ove godine biti pripremljena dokumentacija za izradu Regulacionog plana za arheološki kompleks u Skelanima.

Arheološka istraživanja na području Skelana obavljena su prije šest godina i dovela su do epohalnih otkrića da se tu nalazilo veliko i razvijeno antičko naselje.

Istraživanja je vodio arheološki tim sa direktorom regionalnog "Muzeja Semberije" Mirkom Babićem na čelu, a za kratko vrijeme otkriveni su ostaci arhitekture rimskog grada Municipijum Malvezijatijum sa oko 40 metara kvadratnih jedinstvenih i izuzetno dobro očuvanih podnih mozaika u ostacima jedne građevine.

Na tim prostorima još su pronađeni ostaci Vile rustika i dvije bazilike iz ranohrišćanskog doba, kao i 80 rimskih spomenika, te jedan srednjovjekovni stećak sivo-zelene boje.

Tokom istraživanja arheolozi su, na površini od oko 450 metara kvadratnih, naišli na tragove građevina i ulica iz rimskog perioda. To, tvrdi Babić, ukazuje na to da su Skelani bili razvijen i bogat centar, te da se u zemlji, ispod ovog podrinjskog naselja nalaze jedinstveni arheološki ostaci rimske imperije.

Konzervacija

Poslije planiranih istraživanja, a u organizaciji arheologa iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, vršiće se konzervacija i prezentacija nađenih ostataka.

- Najprije treba istražiti na kojoj se površini na tom lokalitetu nalaze arheološki ostaci, da bi se našlo najbolje rješenje za objekat muzeja, čija je izgradnja ranije planirana - istakla je Svjetlana Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana