Na području Nove Topole i Gradiške arheolozi pronašli keramiku

Aleksandra Madžar
Na području Nove Topole i Gradiške arheolozi pronašli keramiku

Banjaluka - Tim arheologa pronašao je u okviru projekta "EUROFARM" na području Nove Topole i Gradiške keramiku, kremen i kosti.

Uigrana međunarodna ekipa, sačinjena od arheologa stručnjaka za razne oblasti: arheobotaniku, zooarheologiju, geoarheologiju, od 17. marta vrijedno je radila, a danas završava ovu fazu istraživanja.

Pored arheologa iz Muzeja Republike Srpske, Zavičajnog muzeja Gradiška, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i Muzeja iz Doboja, na terenu su bili i arheolozi iz Arheološkog instituta Univerzitetskog koledža iz Londona.

- Ova faza projekta obuhvata i rad na arheološkom materijalu ranijih sezona istraživanja u Muzeju u Gradišci. To podrazumijeva analizu novih uzoraka, kao i onih iz 2013. godine sa lokaliteta u Kočićevu, kao i analizu ostataka životinjskih kostiju i kremenih artefakata - rekla je kustos arheolog iz Muzeja Republike Srpske Ivana Pandžić.

Arheolozi su, kako kaže, bili podijeljeni u dvije ekipe.

- Jedna ekipa obilazila je teren, sakupljala površinski materijal i radila geoarheološka ispitivanja, dok je druga bila zadužena za probna sondažna iskopavanja - objasnila je Pandžićeva.

S obzirom na to da Muzej Republike Srpske već šest godina sarađuje sa univerzitetima iz Velike Britanije na projektima istraživanja kamenog doba u Republici Srpskoj i BiH, svaki član ekipe zna svoju ulogu.

- Radna atmosfera je bila odlična, pogotovo jer nas je vrijeme poslužilo - dodaje ona.

Arheološka ekipa će nastaviti rad tako što će praviti analize materijala i podataka koje su ove godine pronašli.

- Na jednom lokalitetu naišli smo na ljudski skelet, vjerovatno kasnijeg perioda, ali ćemo sve detalje znati poslije 14C analize - rekla je Pandžićeva.

Ona je podsjetila da su dosadašnji projekti podrazumijevali terenska istraživanja, razne laboratorijske analize, kao i razmjenu stručnjaka i njihovo usavršavanje.

- Jedan od važnijih ciljeva je i međunarodna saradnja. Ona treba da pomogne i poveća broj istraživanja i na taj način poboljša javnu sliku kulturne baštine u Republici Srpskoj - zaključila je Pandžićeva.

Muzejske zbirke

- Tokom sljedećih pet godina dr Mark van ­der Linden sa Arheološkog instituta Univerziteta u Londonu i njegov tim nastaviće arheološka istraživanja u Republici Srpskoj, a radiće i na postojećim muzejskim zbirkama. Projekat će proučavati najranije pojave zemljoradnje na našim prostorima i nastojaće da preispita ključnu važnost ovog regiona za Evropu u tom periodu - kaže Ivana Pandžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana