Na Paležu održan poetski čas "Spomen na Skendera"

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR - Članovi Organizacionog odbora 49. Književnih susreta na Kozari položili su vijenac na Paležu, mjestu pod planinom Kozarom, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu "Stojanka majka Knežopoljka", a na tom mjestu danas je održan i poetski čas "Spomen na Skendera".

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je novinarima da je Palež posebno mjesto na kojem je Skender Kulenović prvi put recitovao svoju poemu, koja je, u stvari, simbol stradanja srpskog naroda na potkozarskim prostorima.

"Morali bismo još više dati značaj kulturi sjećanja i na ovom mjestu jer ta naša istorija nas obilježava sve ovo vrijeme i određuje nas", istakao je Kovačević.

Tokom poetskog časa "Spomen na Skendera" stihove su govorili pjesnici Dragana Kragulj iz Prijedora i Slobodan Drljača iz Novog Grada.

"Jedan poseban osjećaj, jer sva ova mjesta odišu tom atmosferom jedne epohe, u kojoj je naš narod pokazao svu svoju jačinu i ne samo spremnost da teritorijalno odbrani domovinu, već i spremnost da očuva svoju kulturu", rekao je Drljača novinarima.

Na Paležu je danas bio i Goran Maksimović, profesor srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Nišu, koji je predsjednik žirija ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari.

"Sve što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu, pogotovo 1942. godine, ulazi u najsvetlije stranice naše nacionalne istorije, a mesto gde je prvi put izgovorena `Stojanka majka Knežopoljka` ulazi ne samo u istoriju naše kulture i sećanja i književnosti, nego prosto celokupnu kulturu pamćenja", istakao je Maksimović.

Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: "Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda. Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu `Stojanka majka Knežopoljka`".

Bogat program 49. Književnih susreta na Kozari nastavlja se u četvrtak, 16. septembra, kada će u Pozorištu Prijedor biti održana promocija novih izdanja iz edicije "Ovjenčani", a potom i Veče pjesnika zavičajnog kruga.

Organizator i generalni pokrovitelj 49. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade "Skender Kulenović - Književni vijenac Kozare" kompanija "Arselor Mital" iz Prijedora. Medijski sponzor je Radio-televizija Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana