Na likovni konkurs pristiglo više stotina radova

Srna
Foto: Facebook

BANjALUKA - Na likovni konkurs za osnovce otvoren povodom obilježavanja Dana Republike - 9. januara pristiglo je više stotina radova iz cijele Srpske, rekla je Srni ombudsman za djecu Gordana Rajić.

Ona je rekla da je stručni žiri imao težak posao, jer svaki rad nosi jasnu poruku, a to je da djeca poznaju i cijene svoj nacionalni identitet.

"Djeca su pokazala da znaju gdje žive, da poznaju obilježja Republike Srpske, običaje i tradiciju, kao i da svoje etničko porijeklo, istoriju i zavičaj", rekla je Rajićeva.

Ona je istakla da je nacionalni identitet nešto što pripada svakom djetetu i predstavlja jedno od njegovih osnovnih prava i zato ga treba upoznati na ispravan način te isto tako predstaviti.

"Važno je da djeca u najranijem uzrastu znaju gdje pripadaju, da poštuju i cijene stečene vrijednosti i dalje ih obrazujemo na ispravan način. Zadatak odraslih ih je da djecu upoznamo sa time kroz prenošenje određenih vrijednosti i uvjerenja, ali i da im omogućimo da ga i sami dožive na sebi svojstven način, što i jeste bio cilj konkursa", rekla je Rajićeva.

S obzirom na veliki broj pristiglih radova, kaže Rajićeva, odlučeno da se nagradni fond poveća, pa je pored tri prvoplasirana, nagrađeno još 16 radova sa po 100 KM.

Ona je navela da će svi dobitnici biti blagovremeno obaviješteni o načinu uručenja nagrada.

"Još jednom se zahvaljujemo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na nesebičnoj podršci i pomoći u realizaciji ovog projekta koji predstavlja samo jednu od brojnih aktivnosti usmjerenih na unapređenje prava i položaja djece u Srpskoj", rekla je Rajićeva.

Ona je dodala da je spisak dobitnika objavljen na sajtu www.djeca.rs.ba.

Likovni konkurs za osnovce povodom Dana Republike - 9. januara o temi "Moja Republika", koji je raspisao Ombudsman za djecu Republike Srpske, bio je otvoren do 18. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana