Na konkurs Zlatna sova pristigao 121 rukopis

Agencije
Na konkurs Zlatna sova pristigao 121 rukopis

Istočno Sarajevo - Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović izrazio je večeras zadovoljstvo činjenicom da je na konkurs "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni roman pristigao 121 rad iz sedam zemlja.

Nagrada za prvonagrađeni roman je 15.000 KM i 1.000 štampanih primjeraka.

Ristović je rekao da je 57 rukopisa stiglo iz Republike Srpske, jedan iz Federacije BiH, 47 iz Srbije, i ostali iz Austrije, Makedonije, Grčke i Crne Gore.

On je izrazio nadu da će konkurs "Zlatna sova" postati tradicionalan, s obzirom na činjenicu da su u proteklih šest mjeseci, koliko je bio i otvoren konkurs, autori pokazali veliki interes.

"Ovim konkursom željeli smo skrenuti pažnju književnog i kulturnog miljea Republike Srpske. "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni roman je jedinstven na području Republike Srpske i veoma smo zadovoljni što ćemo biti u prilici da nagradimo umjeće svih onih koji pišu i objavljuju romane", rekao je Ristović novinarima tokom prezentacije rezultata konkursa.

Primarna ideja prilikom pokretanja ovog konkursa bila je da se u okviru obilježavanja 20 godina rada Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske pomogne izdavanje romana autorima lijepe književnosti.

Ristović je napomenuo da su pravo učešća imali svi pisci sa ijekavsko-ekavskog govornog područja srpskog jezika, pod uslovom da rukopis romana nikada ranije nije objavljen.

"Tročlani žiri će imati težak zadatak da ocijeni koji roman je najbolji među 121 pristiglim do zatvaranja konkursa 6. maja", istakao je Ristović.

On je večeras najavio da će udžbenici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske od ove godine imati hologramsku zaštitu.

"Od ove godine će svi naši udžbenici da imaju hologramsku zaštitu da bi se izbjegle sve moguće manipulacije kojih je bilo u proteklom periodu", rekao je direktor Zavoda Ristović.

Predsjednik žirija Mladen Šukalo izjavio je da predstoji težak zadatak da među pristiglim radovima do septembra odrede koji je to roman koji je zaslužio prvu nagradu.

"Žiri ima veliku odgovornost, jer već unazad četiri mjeseca intenzivno čitamo pristigle rukopise. Nastojaćemo da do septembra zadovoljimo povjerenje koje smo dobili i da za rezultat imamo stvarno dobar roman koji će biti izdat", rekao je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana