Na Bardači slikari iz Poljske, Srbije i RS

Dejan Jovičić
Na Bardači slikari iz Poljske, Srbije i RS

Srbac - Na Likovno-ekološkoj koloniji "Bardača - Srbac 2014", koja će biti održana od 5. do 13. jula u sportsko-rekreacionom centru na Bardači, učestvovaće 12 akademskih slikara iz Republike Srpske, Srbije i Poljske.

Tema 31. saziva je "Unapređenje energetske efikasnosti - put ka očuvanju prirodnih resursa", a među učesnicima su i studenti završne godine akademija umjetnosti u Beogradu i Banjaluci, Srpčani Saša Tatić i Vera Šaula.

- Za vrijeme osmodnevnog boravka svaki slikar ima obavezu da uradi po tri umjetnička djela, a najvrednija će ostati u fundusu kolonije koji sadrži 564 slike - rekla je direktor Centra za kulturu i sport u Srpcu Danijela Vukotić.

Dodaje da će biti organizovan okrugli sto o temi unapređenja energetske efikasnosti s ciljem očuvanja prirodnih resursa uz učešće stručnjaka iz ove oblasti.

- Želimo da zajedno sa građanima, nevladinim organizacijama i ekspertima iz oblasti ekologije ukažemo na neophodnost izrade planova zaštite životne sredine koji će obezbijediti očuvanje prirode - istakla je Vukotićeva.

Selektor kolonije i ove godine je istoričar umjetnosti iz Banjaluke Slavka Mirosavljević, a u Umjetničkom savjetu biće predstavnici Poljoprivrednog instituta RS, Fonda za zaštitu životne sredine RS, Muzeja RS, srbačkog Centra za kulturu i sport, kao i akademski slikari.

- Kao i prethodnih godina organizovaćemo školu slikanja za likovne talente osnovnih i srednjih škola sa područja srbačke opštine. Dio programa kolonije je i izbor najuređenijeg životnog i radnog prostora, kao i ekološka akcija "Očistimo Bardaču" u okviru koje će na jezeru Stublaja biti organizovano čišćenje divljih deponija - kazala je Vukotićeva.

Kolonija je i ove godine ostala bez finansijske podrške Ministarstva prosvjete i kulture RS iako je riječ o jednoj od najstarijih manifestacija ove vrste u Srpskoj.

Vukotićeva kaže da kolonija preživljava iz godine u godinu, ali da od njenog održavanja neće odustati jer rad nije prekidan ni za vrijeme rata.

- Potrebno nam je najmanje desetak hiljada maraka da pokrijemo sve troškove organizacije, a podršku nam je od javnih institucija dala samo opština Srbac sa dvije hiljade maraka. Ostatak ćemo morati da prikupimo putem sponzora, što će biti jako teško, a već sada je izvjesno da će sve biti skromnije u odnosu na ranije sazive - naglasila je Vukotićeva.

Izložba radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji i okrugli sto biće održani 13. jula, a tada će biti proglašeni i pobjednici izbora najuređenijeg prostora koji će biti nagrađeni umjetničkim djelima.

Izložbe

Djela nastala tokom tri decenije održavanja kolonije "Bardača - Srbac" predstavljena su na izložbama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji, kao i na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Prije tri godine organizovana je i retrospektivna izložba likovnih djela sa bardačke kolonije u italijanskom gradu Piove di Sako. Takođe, slike sa ove kolonije krase zidove brojnih republičkih kao i drugih institucija u Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana