Muzički vatromet emocija i priča stvorenih notama

Aleksandra Glišić
Muzički vatromet emocija i priča stvorenih notama

Banjaluka - Nevjerovatna energija Kamernog orkestra banjalučke Akademije umjetnosti pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović kulminirala je na koncertu "Muzička prostranstva", koji je obilježio početak manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Premijere kompozicija "Palast" Slobodana Kajkuta, "Koncerta za flautu i gudački orkestar" Vojina Komadine i "Divertimento in E" Andreja Rubcova izazvale su pozitivne reakcije publike u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Prisutni nisu krili oduševljenje, a to je bilo i nemoguće jer muzika koja je dopirala sa scene bila je prava notna priča koju su umjetnici iz duše stvarali. Melodije su bile poput slikarskog platna koje pred očima posjetilaca dobija obrise i figure, onako kako svako pojedinačno doživi. 

- Za jako kratko vrijeme, za mjesec, spremili smo program koji je izuzetno težak. Ovo je jako krupan zalogaj za studente, sve su ozbiljna djela, veoma zahtjevna, a ja sam stvarno zadovoljna nastupom. Dobro je ako smo uspjeli bar dio onoga što smo mi osjećali da prenesemo publici - kaže Branka Radošević-Mitrović.

Podsjeća da je na repertoaru bila muzika 20. i 21. vijeka.

- Nažalost, naša publika nije odnjegovana za tu vrstu muzike i mi kao Akademija umjetnosti osjećamo potrebu da pratimo savremene pravce koji su trenutno aktuelni. Zato smo i odabrali jedno takvo djelo, kompoziciju "Palast" Slobodana Kajkuta, banjalučkog kompozitora koji već 15 godina živi i radi u Austriji. Kompozicija Vojina Komadine je na neki način omaž Vladi Miloševiću - ističe Radošević-Mitrović.

Vojin Komadina, kaže, jedno vrijeme bio je i njen profesor, pa je sa velikim zadovoljstvom spremala to djelo.

- I za kraj smo odlučili da izvedemo kompoziciju koja je napisana oko 2000. godine, mladog ruskog kompozitora Andreja Rubcova. To je malo pitkija kompozicija, da publika vidi i da savremena muzika može da bude dopadljiva i lijepa, Riječ je o neoromantičnom djelu. Nadam se da smo uspjeli da dočaramo te emocije - rekla je Radošević-Mitrović.

Marija Pilipović, koja je bila solista na flauti, kaže da će svi učesnici ovaj koncert pamtiti po relativno kratkom roku pripreme, ali i izuzetnoj posvećenosti.

- Potrudili smo se upravo da se predstavimo na najbolji mogući način, iako se većina muzičara nije ranije susretala sa takvim savremenim repertoarom. Svi smo dali maksimum. Ipak, "Dani Vlade S. Miloševića" treba da zadrže nivo i da svake godine bude sve bolji kvalitet i da se unose novine. To je gotovo jedina manifestacija koju od početka do kraja pripremaju profesionalni muzičari i iza koje stoje akademije i Muzikološko društvo - naglašava Pilipovićeva, napominjući da im je izuzetno bitno da se u organizaciji ove manifestacije uvijek ide korak dalje.

Muzičar Dejan Trkulja je tokom koncerta bio aktivan na tri različita instrumenta.

- S obzirom na to da sam imao mnogo posla na sceni i da takvo iskustvo nisam imao ranije, zadovoljan sam nastupom. Kako ličnim nastupom, tako i orkestrom, koji je iznio nešto potpuno novo i drugačije u odnosu na sve što smo radili do sada. To je vrlo pozitivna stvar za publiku u Banjaluci - rekao je Trkulja.

U bogatom programu manifestacije Branka Radošević-Mitrović izdvaja nastup kvinteta iz Novog Sada.

- Pripremili smo i sjajne izložbe, među njima je i, već tradicionalno, postavka plakata. Biće izvedene i dvije predstave, od kojih je jedna na novoj sceni "Vlado Zeljković" na Univerzitetu. Druga će biti u Dječijem pozorištu RS. Organizovaćemo i naučni skup koji je svakako značajan i dolaze učesnici iz zemlje i inostranstva. Pred kraj ćemo imati koncert studenata, koncert naših kolega, profesora viole i profesorice klavira - najavila je Radošević-Mitrović.

Dodaje da publika ne treba da propusti veče posvećeno Vladi S. Miloševiću, gdje će neka njegova djela biti premijerno izvedena. Sve te note nalaze se u njegovom rukopisu, a biće odštampane i snimljene.

Večeras na programu

Koncert pijanista Marka Josifoskija i Vladimira Miloševića održaće se večeras u 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Obojica umjetnika imaju izuzetno bogate biografije i veoma su cijenjeni u svijetu klasične muzike. Milošević je samo prije nekoliko dana održao izuzetno uspješan i posjećen nastup, takođe u Banskom dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana