Muzički san oživio na Mećavniku

Srna
Muzički san oživio na Mećavniku

Mećavnik - Najljepše muzičke priče stopile su se u jednu - "Boljšoj" festival, koji je proteklog vikenda na Mećavniku okupio svjetska umjetnička imena.

Četvrti festival klasične ruske muzike privukao je i veliki broj mladih takmičara iz Srbije, Rusije i Republike Srpske.

Osnivač festivala reditelj Emir Kusturica rekao je na otvaranju u petak uveče da je prije deset godina bilo teško povjerovati da će na Mećavniku biti okupljeni vrsni izvođači klasične muzike.

- Živi san se odvija, već deset godina uz najbolje filmove, a evo već četvrtu godinu uz festival ozbiljne muzike - rekao je Kusturica.

Poslije zvaničnog otvaranja u petak uveče koncert je održao Zoran Todorović uz simfonijski orkestar "Boljšoj".

Festival je trebalo da bude završen sinoć uz proglašenje pobjednika. Producent manifestacije je "Rasta international" uz podršku kompanije "Gaspromnjeft". O pobjednicima je odlučivao žiri koji su činili dekan Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu Ljiljana Nestorovska, profesor Zoran Komadina i pijanista Jurij Rozum, koji je prošle godine otvorio festival u Drvengradu.

U revijalnom dijelu nastupio je jermenski violončelista Narek Haknazarijan u pratnji Simfonijskog orkestra "Boljšoj", koji je ostavio snažan utisak na publiku.

Mladi violinista svjetskog glasa Nemanja Radulović osim nastupa uz ansambl "Double Sense" održao je i radionicu za muzičke talente, što predstavlja novinu na festivalu.

Inače, manifestacija je pokrenuta sa idejom da promoviše što veći broj mladih talentovanih umjetnika iz muzičkih škola i akademija sa željom da se ovaj događaj uvrsti među najznačajnije evropske i svjetske festivale klasične muzike. (Agencije)

Takmičari

Na glavnoj festivalskoj sceni predstavilo se 65 učesnika iz muzičkih škola i akademija Srbije, Republike Srpske i Rusije. Oni su izvodili klasična i savremena djela ruskih i srpskih kompozitora. Podijeljeni u dvije starosne grupe (13-17 godina i 18-25 godina), oni su se takmičili za "Zlatnu", "Srebrnu" i "Bronzanu Matrjošku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana