Muzička zbirka za jubilej

Aleksandra Madžar
Muzička zbirka za jubilej

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" obilježiće dvostruki jubilej - 120 godina od osnivanja i rada, kao i deset godina festivala Banjalučki horski susreti.

Najavio je ovo dirigent hora "Jedinstvo" Nemanja Savić pod čijim je vođstvom hor osvojio brojne značajne nagrade.

- Centralni dio manifestacije obilježavanja jubileja bio je planiran za ljeto, ali iz praktičnih i finansijskih razloga proslavu smo pomjerili za oktobar. Tako da će u okviru jubileja biti i horski festival - objasnio je Savić i dodao da će svečanost biti održana od 15. do 20. oktobra.

Raznovrstan program ovog značajnog jubileja obuhvatiće promociju kompakt diska aktuelnog hora, koji će biti pripremljen tokom ljeta.

- Pored kompakt diska, ljubiteljima horske muzike pripremili smo i DVD hora, kao i retrospektivnu izložbu fotografija "Jedinstva" koja će biti postavljena u Banskom dvoru Kulturnom centru. Posjetioci će imati priliku da pogledaju fotografije sa početka 20. vijeka, ali i aktuelne fotografije mješovitog hora - rekao je Savić.

U godini jubileja hor "Jedinstvo" priprema i zbirku kompozicija savremenih srpskih kompozitora u kojoj će biti zastupljeni kompozitori koji imaju poseban afinitet prema horskom stvaralaštvu.

- Njihova djela zastupljena u zbirci biće predstavljena na koncertima u okviru trajanja centralne manifestacije - kaže Savić.

Hor koji je svoje umjetničke domete pokazao na mnogobrojnim koncertima širom Evrope ove godine na horskim susretima očekuje učesnike iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Grčke, Rusije i Bugarske.

- U okviru programa naši gosti biće i stručnjaci koji se bave tradicijom koja je sastavni i nerazdvojivi dio programskih aktivnost našeg horskog društva. Tradicionalna muzika, odnosno izvorno narodno pjevanje iz srpskih krajeva je stalna inspiracija srpskih kompozitora koji nastoje da sačuvaju tradiciju te da je stilizuju i obuku u novo umjetničko ruho i da je takvu predstave na interesantan način publici - kazao je Savić.

Veče savremenih autora, etno-muzike, kao i pojedinačni nastupi horova, koji će svojim izvođenjem uveličati jubilej, kao i nastupi učesnika horskih susreta samo su dio bogatog programa.

- Predviđeno je i nekoliko okruglih stolova sa učešćem eminentnih muzičkih stvaralaca koji će održati tematske razgovore i pokušati pronaći odgovore na uvijek aktuelna pitanja inspiracije, tradicije, savremenog izraza i pitanja kuda vodi horsko stvaralaštvo - najavio je Savić.

Mješoviti hor "Jedinstvo" nedavno je za svoj rad ovjenčan zlatnim grbom, najvišim priznanjem grada Banjaluke.

Hor "Jedinstvo" je nosilac visokih odlikovanja, Ordena Svetog Save, Ordena Njegoša i Ordena Svetog Andreja.

- Godine 1995. osnovan je i Dječiji hor "Jedinstvo", a mališani nastupaju pod dirigentskom palicom Jasne Antonić. Od sljedeće godine imaćemo i neke druge vidove horskog izraza - kaže Savić.

Turneja

- U junu i julu održaćemo više koncerata u Banjaluci i okolnim mjestima, a tokom ljetnjeg perioda planiramo turneju u Srbiji i u Grčkoj. Pozvani smo na festival na Peloponez početkom avgusta i to gostovanje iskoristićemo da predstavimo 120 godina našeg postojanja - kaže Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana