Muzička magija podno Leotara: Ruski saksofonista Oleg Kirijev otvara drugi Trebinje džez festival

Ilijana Božić
Muzička magija podno Leotara: Ruski saksofonista Oleg Kirijev otvara drugi Trebinje džez festival

TREBINjE - Džez muzičari iz regiona prirediće pravu muzičku magiju na drugom po redu Trebinje džez festivalu koji počinje večeras, a trajaće do 28. avgusta u gradu podno Leotara.

Ljubitelji dobrog džeza imaće priliku da uživaju u sjajnim izvedbama pet bendova iz pet država, na pet lokacija u gradu.

Planirano je da večeras, od 21 čas, u rok baru “Underground” džez festival otvori Oleg Kirijev kvartet. Svjetski priznati saksofonista Oleg Kirijev prvi je ruski muzičar koji je ukombinovao etno-džez motive sa baškirskim narodnim instrumentima. Pod uticajem tradicionalnog i latinoameričkog džeza, afričkih ritmova i azijske etno-muzike, Kirijev je stvorio autentičan stil i proslavio se sviranjem različitih muzičkih žanrova.

Direktor Kulturnog centra Trebinje i direktor Trebinje džez festivala Miljan Vuković rekao je za “Glas Srpske” da je ove godine festival internacionalni.

- Prošle godine smo pripremali festival sa velikim zadovoljstvom, a rekcije publike, turista i medija su bile iznad očekivanja koje smo zacrtali, tako da smo premašili planove posjete na svim lokacijama gdje su bile svirke. Zbog toga smo sa velikim entuzijazmom pripremali ovogodišnji Trebinje džez festival - rekao je Vuković.

Dodao je da su prošle godine imali problem sa lokacijama, jer nisu mogli da prime sve ljude koji su htjeli da dođu na svirke.

- Svi u Trebinju imamo osjećaj da je taj festival integralni dio kulturnog života našeg grada i kao da je već tradicionalni iako je ovo tek druga godina da se održava. Ali, nekako se i način svirki i organizacija uklapaju u turističku ponudu i imidž grada - ispričao je Vuković.

Naredne večeri, odnosno sutra od 21 čas, publici će se u Starom gradu predstaviti Kralj Čačka iz Srbije, a planirano je da treće festivalske večeri, u subotu, nastupi Per Matisen trio iz Norveške i to u kafe-baru “Hedonija”.

Kralj Čačka, odnosno Nenad Marić, muzičar je i slikar čiju muziku opisuju kao emotivni spoj džeza, rokenrola i šansone. S druge strane, Per Matisen poznat je i kao Bas Viking. Ovaj norveški basista, kompozitor i producent je jedan od najcjenjenijih basista Evrope, nastupao je u preko 40 zemalja širom svijeta, s nekima od najpoznatijih džez umjetnika na planeti. Objavio je 17 albuma kao muzičar i producent.

Tamara Obrovac kvartet iz Hrvatske održaće koncert u nedjelju naveče u bašti hotela “Platani”. Pjevačica, flautistkinja, kompozitorka i tekstopisac Tamara Obrovac je jedna od najznačajnijih i najsvestranijih ličnosti na hrvatskoj muzičkoj sceni. Zahvaljujući uticajima istarske narodne muzike i dijalekta koje koristi u stvaranju svog muzičkog izraza, posljednjih nekoliko godina stekla je veliku popularnost. Tamara Obrovac komponuje muziku za pozorište i film, za šta je više puta nagrađivana.

Trebinje džez festival zatvoriće Vlatko Stefanovski trio iz Sjeverne Makedonije koji će svirati pete večeri, u ponedjeljak, u amfiteatru “Crkvina” pod vedrim nebom. Stefanovski je kantautor i gitarista sastava “Leb i sol” i jedan je od najznačajnijih džez rok gitarista jugoistočne Evrope.

Publika će narednih pet večeri uživati u pravom džez spektaklu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana