Muzička čarolija uz Čajkovskog i Stravinskog na Mokroj Gori

G.S.
Muzička čarolija uz Čajkovskog i Stravinskog na Mokroj Gori

Mokra Gora - Muzički festival "Boljšoj" u Mećavniku na Mokroj Gori okupio je 95 mladih talentovanih umjetnika koji se bore za nagrade - zlatnu, srebrnu i bronzanu "Matrjošku".

Posjetioci svetkovine obojene kvalitetnim melodijama oduševljeni su ambijentom, a osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica spremno dočekuje sve goste.

Velikan svjetske muzičke scene pijanista Denis Macujev nastupio je na otvaranju festivala u četvrtak uveče, a na programu koncerta bile su kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Rahmanjinova, Igora Stravinskog, "Mađarska rapsodija" Franca Lista.

Kusturica je rekao da je gostovanje Macujeva učinilo "Boljšoj" većim od najboljih festivala u svijetu. Macujev je posljednji put u Srbiji nastupio na beogradskoj Kolarčevoj zadužbini 2013. godine i taj koncert je, po ocjeni publike, bio jedan od najboljih u sezoni. Ovaj pijanista nastupa u najpoznatijim svjetskim salama na više od 200 koncerata godišnje, sa prestižnim orkestrima poput Njujorške filharmonije, Londonskog simfonijskog orkestra, Londonske i Berlinske filharmonije.

U aprilu 2014. godine UNESCO ga je proglasio za ambasadora dobre volje, a dobitnik je i prestižnih muzičkih nagrada. Osim toga, Macujev je održao džez koncert u velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma, koji je bio prvi nastup te vrste u ovoj instituciji. Riječ je o umjetniku koji je okarakterisan kao nastavljač velike tradicije ruske pijanističke škole, a naročito se ističe kao virtuozni interpretator romantičarske epohe.

Zvijezda drugog festivala "Boljšoj" je i slavni pijanista Aleksandar Madžar, koji je svojevremeno, sa 14 godina, postao najmlađi student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Poslije se usavršavao, a zatim i nastupao širom Evrope i svijeta.

Prve festivalske večeri predstavio se i Češki narodni orkestar, koji je, zajedno sa "No smoking orkestrom" izveo operu "Dom za vešanje". Osnovan 1993. godine, kao rezultat "ujedinjenja" tri prestižne češke muzičke institucije, svojim buntovnim stavom stigao je do svjetskog uspjeha. Jedinstven po tome što, osim klasične muzike, izvodi savremene žanrove, mjuzikle, filmske partiture i džez, Češki narodni simfonijski orkestar iza sebe ima 36 snimljenih kompakt-diskova, osam DVD izdanja, više od 30.000 prodatih diskova i mnoštvo nagrada.

Svečana dodjela priznanja za najbolje mlade umjetnike najavljena je za subotu na Mokroj Gori.

Bogat program

Moto festivala "Boljšoj" i ove godine je prepoznavanje i promovisanje što većeg broja mladih talenata.

- Nadamo se da će čuvene drvene figure postati odskočna daska našim mladim muzičarima na putu ka budućim svjetskim karijerama! Poslije blistavih recenzija prošlogodišnjeg izdanja festivala koji su mnogi nazivali "festivalom za najveće talente" i "čudom u Međavniku", ove godine očekujte još bogatiji program - saopštili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana