Muzičari iz 13 zemalja u RS

G.S.
Muzičari iz 13 zemalja u RS

Istočno Sarajevo - Međunarodni festival harmonike "Akordeon art" okupio je u Istočnom Sarajevu muzičare iz 13 zemalja.

Dekan Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i predsjednik Organizacionog i Stručnog odbora festivala Zoran Rakić kaže da je ovogodišnja, peta manifestacija privukla 260 solista.

- Prezadovoljni smo brojem učesnika. Trudimo se da budemo najveći i najkvalitetniji festival koji se bavi promocijom ove vrste muzike - rekao je Rakić.

Dodaje da pred domaćom publikom nastupaju muzičari iz Rusije, Ukrajine, Bugarske, Italije, Njemačke, Švajcarske, Bugarske, Poljske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Finske i BiH.

- "Akordeon art" zapisan je krupnim slovima u mapama dešavanja kada je riječ o harmonici. Umjetnici iz svih krajeva svijeta nam se sa zadovoljstvom odazivaju i imamo vrlo visoko mjesto kao veoma referentan festival u ovoj oblasti. Dobili smo priznanje Svjetske federacije akordeonista i Svjetske asocijacije akordeonista - ističe Rakić.

Festival, koji je 30. aprila otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, svečano će biti zatvoren u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu u subotu. Tada će biti proglašeni najuspješniji takmičari.

Publika koja je posjetila festival oduševljena je nastupom muzičara i bogatim programom manifestacije.

Profesor Viktor Novikov sa Državnog instituta za umjetnost i kulturu iz Rusije ne krije zadovoljstvo što na ovom festivalu može dati doprinos popularizaciji harmonike.

Organizatori manifestacije su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk".

Program

U okviru festivalskog programa organizovan je susret sa finskim kompozitorom Petrijem Makonenom. Održan je i koncert mladih muzičara iz Srbije Nikole i Bojane Peković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana