Muzej savremene umjetnosti RS: Monografija Alojza Ćurića dostupna onlajn

Milanka Mitrić
Muzej savremene umjetnosti RS: Monografija Alojza Ćurića dostupna onlajn

BANjALUKA – Monografija umjetnika Alojza Ćurića, od danas je dostupna na sajtu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske za besplatno preuzimanje. Predstavljanjem ovog umjetnika nastavljena je akcija Muzeja savremene umjetnosti RS pod nazivom "Naše zbirke u vašem domu".

- U svom slikarskom opusu, kojem je posvetio skoro 50 godina svog života, Lojzo se najviše okretao prirodi, obožavao je i iz nje izvlačio životne spoznaje, preko njenih oblika i fenomena vizualizirao svoja duhovna stanja. Oblikovno i ikonografski, njegov repertoar se dotakao i slojeva podsvijesti, dok je – zaljubljen u iskonsko - tragao za nečim arhetipskim, kao i za nekim novim semiotičkim korijenima. (...) Za života je napravio samo četiri samostalne izložbe  i samo jednu i po u Banjaluci. To je bilo dovoljno da postane jedna od banjalučkih likovnih legendi - navedeno je u odlomku teksta istoričarke umjetnosti Melihe Huseinović u monografiji "Alojz Ćurić", izdanju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.
Umjetnik Alojz Ćurić rođen je 1933. godine u Mrkonjić Gradu. Od 1955. godine počeo je aktivno da djeluje u banjalučkom likovnom životu sa prvom izložbom grupe "Četvorica", zajedno sa Dušanom Simićem, Bekirom Misirlićem i Enverom Štaljom.
Rana djela koja je stvarao, nastajala su pod uticajem Petra Lubarde,  a njegov umjetnički opus obilježili su ciklusi djela, kao što su "Suturlija", "Mlinovi", "Samar", i "Obale Vrbasa". 
- Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH). Dobitnik je Zlatne plakete za izuzetan doprinos u razvoju kulture u Banjaluci 1985. godine i Aprilske nagrade za poseban doprinos razvoju Banjaluke 2003. godine. Preminuo je 31. marta 2007. godine u Banjaluci – naveli su iz MSURS. M. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana