Muzej RS obilježio 90 godina postojanja

Ilijana Božić
Muzej RS obilježio 90 godina postojanja

BANjALUKA - Izložbom „Vrbaski mač u kamenu”, autora Ivane Pandžić i Janka Vračara Muzej Republike Srpske je obilježio 90 godina postojanja.

Zahvaljujući banu Svetislavu Tisi Milosavljeviću davne 1930. godine osnovan je Muzej Vrbaske banovine u Banjaluci. Već devet decenija Muzej RS trudom, radom i zalaganjem čuva kulturno-istorijsko nasljeđe i identitet srpskog naroda ovog kraja i predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih ustanova u regionu.

Direktor Muzeja RS Miladin Savić istakao je da ne smijemo zaboraviti prvog upravnika Spiridona Špiru Bocarića, koji je postavio temelje današnjem Muzeju RS.

-Muzej RS je kompleksnog tipa i jedna je od najznačajnijih ustanova na zapadnom Balkanu. Sedam puta je mijenjao ime i često je mijenjao mjesto boravka. Na početku je bio u kući trgovca Babića da bi nakon nekoliko zgrada bio smješten u Dom radničke solidarnosti 1983. gdje se i danas nalazi djeleći zgradu sa NUB RS i Dječijim pozorištem RS- objasnio je Savić.

Autor izložbe “ Vrbaski mač u kamenu”, muzejski savjetnik i istoričar Janko Vračar naglasio je da je mač pronađen kod srednjovjekovnog grada Zvečaj, koji je u 15. vijeku bio jedna od kraljevskih rezidencija.

- O našem radu, pronalasku mača i izronjavanju iz korita rijeke Vrbas svjedoči dokumentarac koji će posjetioci moći da pogledaju- rekao je Vračar.

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je na ovoj svečanosti da je 90 godina značajan jubilej koji govori o tome koliko postoje zaista tradicionalne institucije kulture u Srpskoj, posebno sa aspekta što je Muzej taj koji skladišti i istražuje svu onu materijalnu građu koja je dio nacionalnog i kultunog nasljeđa Republike Srpske.

Trivićeva se osvrnula i na izložbu upriličenu povodom ovog jubileja, navodeći da ona govori da u Srpskoj ima dovoljno istraživačkog kadra koji radi na istraživanju i prikupljanju građe koja kasnije u obradi u Muzeju bude dostupna široj javnosti.

Ona je naglasila da su kultura i obrazovanje spojeni u smislu da učenici škola iz Srpske imaju priliku da usvajaju određena znanja o nasljeđu na osnovu postavki Muzeja Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je potrebno dalje razvijati sve institucije, u okviru čega i institucije kulture.

“U fazi smo priprema za izgradnju još jednog velikog objekta – multifunkcionalne kongresno-konferencijsko-koncertne dvorane koja će imati i izložbene prostore”, naveo je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana