Muzej RS na mapi umjetnosti Balkana

Aleksandra Madžar
Muzej RS na mapi umjetnosti Balkana

Beograd - Putujuća međunarodna izložba "Imaginarni Balkan. Identiteti i sećanje u dugom 19. veku", na kojoj učestvuje 12 nacionalnih istorijskih muzeja, svečano je otvorena u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložbu su priredili kustosi 12 nacionalnih istorijskih muzeja: Bugarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Grčke, Kipra, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Rumunije, Slovenije i Srbije u okviru zajedničkog projekta UNESCO-a "Kultura - most ka razvoju".

U ovom kulturnom događaju značajnom za srpsku istoriju i upoznavanje Evrope sa našom tradicijom i kulturom učestvuje i Muzej Republike Srpske kao jedini predstavnik iz BiH.

- Smatram da su Republika Srpska i Banjaluka preko ove izložbe predstavljene na najljepši način. Kustos naše postavke je Janko Vračar - kazala je direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić.

U Beograd su, kako kaže, odnijeli portret Vase Pelagića, portrete srpskih ustanika, kao i fotografiju prvog automobila u Banjaluci napravljenu 1908. godine.

- Posebno nam je drago što je veliku pažnju izazvala sokolska uniforma iz naše postavke - istakla je Puvačićeva.

Da narod sa Balkana ima bogatu tradiciju i da ovakva izložba treba da uklanja stereotipe o Balkanu, potvrdila je Puvačićeva, koja naglašava da niko ne čuva tradiciju, folklor i muziku, kao narod sa Balkana.

- Ova izložba je bogatstvo koje Evropa ne smije da ignoriše. Izložba će do novembra biti u Beogradu, poslije toga postavka se seli u Rumuniju, u Bukurešt, zatim na Kipar. Nadamo se da će Banjalučani imati priliku da ovu veliku postavku pogledaju 2016. godine - rekla je Puvačićeva.

Izložba prvi put pokušava da prikaže istoriju regiona, ono što je zajedničko svim državama Balkana u 19. vijeku, kada su sticale nezavisnost i da događaje iz nacionalnih istorija sagleda u globalnom kontekstu.

Postavka u Istorijskom muzeju u Beogradu podijeljena je na tematske cjeline: "Život u starom svetu", "Putovanja i komunikacije", "Novi društveni poredak i uspon građanske klase", "Proizvodnja i širenje znanja", "Mapiranje", "Upotreba istorije - stvaranje heroja", "Javne svetkovine", "Slika nacije".

Na ovoj izložbi predstavljeni su i predmeti iz Istorijskog muzeja Srbije, iz Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Nišu, Muzeja grada Beograda i Muzeja Jugoslovenske kinoteke.

Zanimljivosti

Dio izložbe posvećen je kulturi ispijanja kafe. Izloženi su prvi komadi kafanskog namještaja napravljenog u Sloveniji, razni ibrici i kompleti za pijenje kafe, od onih istočnjačkih u Solunu do zapadnjačkih u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana