Muzej Republike Srpske: Etnografsko nasljeđe Srba sa Kosova

Cvija Mrkonjić
Muzej Republike Srpske: Etnografsko nasljeđe Srba sa Kosova

Banjaluka - Izložba "Etnografsko nasleđe Kosova i Metohije" iz fundusa prištinskog muzeja otvorena je u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci.

U okviru izložbe održane su i promocije monografija Muzeja u Prištini - ustanove kulture od nacionalnog značaja. Predstavljena je knjiga "Etnografsko nasleđe Kosova i Metohije iz zbirki Muzeja u Prištini i Etnografskog muzeja u Beogradu" autora Mine Darmanović, muzejskog savjetnika i v.d. direktora Etnografskog muzeja u Beogradu Mirjane Menković.

Promovisano je i djelo "Martovski pogrom - deset godina posle 2004 - 2014", koje su priredili direktor Muzeja u Prištini Branko Jokić i grupa autora, kao i monografija "Građanska nošnja Srba u Prizrenu u XIX i prvoj polovini XX vijeka" autora Mirjane Menković.

Izložba dokumentarnog karaktera prikazana je na 24 panoa, a posjetioci će imati priliku da pogledaju fotografije kompleta seoskih i gradskih nošnji, pojedinačnih odjevnih predmeta i raznih vrsta nakita koje su nosili Srbi sa Kosova i Metohije.

- Postavku je imala priliku da vidi publika u Srbiji i inostranstvu i veoma mi je drago što izložba gostuje u Muzeju RS - rekao je direktor Muzeja u Prištini Branko Jokić.

Kosovo i Metohija se odlikuju raznolikim narodnim nošnjama poznatim po bogatstvu i brojnosti oblika i ukrasa koje sadrže elemente različitih kulturnih uticaja koji su se preplitali na ovom prostoru u raznim istorijskim epohama.

V.d. direktora beogradskog Etnografskog muzeja Mirjana Menković istakla je da su banjalučkoj publici došli predstaviti rad koji su radili zajedno za prištinskim muzejom koji je trenutno smješten u Etnografskom muzeju.

Muzejski savjetnik Vladimir Đukanović u Muzeju RS je izrazio zahvalnost što im je omogućeno prikazivanje i promocija značajne zbirke prištinskog muzeja.

- Etnografski muzej je jedna od najvažnijih institucija na Balkanu koja čuva tradicionalnu kulturu Srba i drugih naroda - rekao je Đukanović.

Nošnje

Srpske narodne nošnje iz kosovsko-metohijske oblasti, naročito ženske, odlikuju se bogatstvom veza i utkanih motiva, kao i ornamentalnim i kolorističkim rješenjima povezanim u cjelinu. Česta je crvena boja, koja simbolizuje život i zdravlje, u kombinaciji sa zlatnom i srebrnom žicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana