Muzej povukao slike Van Goga zbog veze sa nacistima

SRNA
Muzej povukao slike Van Goga zbog veze sa nacistima

ŽENEVA - Švajcarski muzej "Kunsthaus" povukao je pet slika, uključujući djela Van Goga i Monea, nakon što je fondacija koja ih posjeduje objavila da su slike svojevremeno zaplijenili nacisti i da se radi na "pravičnom rješenju" situacije sa pravnim nasljednicima nekadašnjih vlasnika.

SAD su objavile nove smjernice o tome kako postupati sa umjetničkim djelima koja su u pršlosti zaplijenili nacisti.

Fondacija Emila Georga Burlea, koja je vlasnik slika izloženih u muzeju, saopštila je da nastoji da postigne "fer i pravično rješenje" sa pravnim nasljednicima bivših vlasnika koji nisu identifikovani.

Odbor Fondacije pozvao je da se obavi nova procjena radova u skladu sa smjernicama koje je Stejt department objavio u martu o tome kako treba postupati sa umjetninama koje su ranije prisvojili nacisti.

"Ovo je važan korak u primjeni najbolje prakse, koju sada podržavaju 24 zemlje, uključujući Švajcarsku", rekao je Stjuart Ajzenštat, specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za pitanja Holokausta i ključni arhitekta novih principa.

Među pet spornih slika su djela Vinsenta Van Goga, Kloda Monea, Gistava Kurbea, Anrija da Tuluza i Pola Gogena.

Fondacija je saopštila da je spremna da uputi finanijski doprinos imanju Maksa Silberberga, njemačkog Jevrejina i kolekcionara umjetničkih dela koji je umro sa svojom suprugom u nacističkom logoru Aušvicu, iz poštovanja prema njegovoj "tragičnoj sudbini".

Burle je bio njemački industrijalac i proizvođač oružja koji je postao švajcarski državljanin krajem tridesetih. On je nadgledao kompaniju koja je snabdijevala sile Osovine, uključujući nacističku Njemačku, saopštila je Fondacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana