Muzej Kozare: Velika izložba za 60. rođendan

Snežana Tasić
Muzej Kozare: Velika izložba za 60. rođendan

Prijedor - Muzej Kozare priprema se za važan jubilej, 60 godina od osnivanja, koji će obilježiti sljedeće godine, a u okviru proslave biće organizovana velika izložba.

Potvrdio je ovo direktor muzeja Milenko Radivojac uz napomenu da će muzejske zbirke biti obogaćene još jednim novim legatom.

- Planiramo da u maju 2014. organizujemo opštu izložbu o našem muzeju, počevši od arheologije, istorije, etnologije do likovne umjetnosti, a povodom jubileja biće objavljena i publikacija - rekao je Radivojac.

Kaže da će, osim revija filmova i etnoloških i istorijskih postavki, biti otvorena i izložba radova učesnika ovogodišnje likovne kolonije "Sreten Stojanović", Vlade Njaradija iz Vrbasa. Riječ je o umjetniku koji planira da kompletnu izložbu ostavi kao legat muzeju.

- Tako ćemo, pored legata Milića od Mačve, Branka Miljuša i Zdravka Mandića, imati i njegov legat, jer umjetnik želi da sve slike ostavi u našoj umjetničkoj zbirci - rekao je Radivojac.

Ističe da je zahvaljujući koloniji, koja je ove godine organizovana pri zgradi muzeja, umjetnička zbirka Muzeja Kozare bogatija za 15 novih slika i isto toliko skulptura.

Posjetioci muzeja nedavno su imali priliku da pogledaju retrospektivnu izložbu Branka Miljuša, koja je u izložbenom prostoru Muzeja Kozare organizovana u znak sjećanja na velikog prijatelja i kuma ove institucije kulture.

Radivojac je najavio da će večeras biti otvorena izložba radova akademske slikarke Jelene Karišik, čime će u muzeju zvanično biti završena ova sezona koju ocjenjuje kao veoma uspješnu.

- Imamo bogatu umjetničku zbirku koja ima više od 700 eksponata i obuhvata djela umjetnika različitih generacija, pa često organizujemo izložbe kako bi publika vidjela to blago. Takođe, priređujemo filmske večeri, koncerte i druge programe - kazao je Radivojac.

Muzej Kozare je u septembru bio domaćin arheološkog kampa na kojem je učestvovalo 20 studenata iz BiH i stručnjaci sa Univerziteta Kembridž.

Kolonija

Prijedorska publika imala je priliku da posjeti i izložbe akademskih slikara Zorana Radonjića i Andree Krnetić, postavku akvarela malog formata u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom Novi Beograd. Kao i svake godine, muzej je bio domaćin izložbe radova učesnika devete likovne kolonije "Sreten Stojanović".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana