Muzej Kozare: San i java na crtežima

Snežana Tasić
Muzej Kozare: San i java na crtežima

Prijedor - Izložba crteža i slika Dragana Topića "Između metafore, sna i jave", koja je otvorena u Muzeju Kozare, događaj je kojim ovaj prijedorski slikar i likovni pedagog obilježava 50 godina svog umjetničkog stvaralaštva.

Odavno izložbeni prostor ove ustanove nije ispunila tako brojna publika, koja je sa Topićem željela da podijeli radost povodom ovog njegovog vrijednog jubileja.

- U svijetu vizuelne kulture opstao sam i još slikam, što samo govori da i poslije pola vijeka rada umjetnik ima šta da kaže - rekao je Dragan Topić.

On se prijedorskoj publici predstavio sa 51 radom iz različitih perioda stvaralaštva i sa različitom tematikom i formom.

- Na ovaj način se moglo pogledati kroz koje sve faze prolazi svaki slikar na svom umjetničkom putu - kazao je Topić.

Pored slikanja, ovaj umjetnik se bavio i pozorišnom scenografijom i kostimografijom, kao i dizajnom. U posljednje vrijeme sve više pažnje posvećuje skulpturi i to uglavnom malim formatima u kamenu.

Ova izložba jedna je od manifestacija kojima Muzej Kozare obilježava 60 godina rada, a direktor ove ustanove Milenko Radivojac je istakao da se ova izložba veoma lijepo uklopila u jubilej.

- Ovo je jedna od izložbi kojima naša ustanova obilježava svoj jubilej na koji smo ponosni, jer smo u raznim vremenima, pa i onim koja nisu bila naklonjena kulturi, uvijek našli mjesta u životu našeg grada i zato smo svih ovih 60 godina dio njegove kulture, ali i njegove istorije - kazao je Radivojac.

Izložbu je otvorila načelnik Odjeljenja društvenih djelatnosti Gradske uprave Prijedor Ljiljana Babić, koja je istakla da 50 velikih i izuzetnih godina slikarskog rada Dragana Topića govore svaka za sebe.

Poslije Topićeve izložbe, koja će trajati do 11. maja, planirano je otvaranje izložbe kojom će muzej izlaganjem radova iz svoje umjetničke, ali i etnološke i istorijske zbirke, pokazati šta je to što je obilježilo 60 godina trajanja Muzeja Kozare.

Izlaganje

Dragan Topić je pored trinaest samostalnih, imao i veliki broj učešća na kolektivnim i drugim humanitarnim izložbama. Posebno mjesto zauzimaju izložbe u Solunu 1997. godine, kada je ovaj grčki grad bio prestonica evropske kulture.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana