Muzej Kozare: Dokumentarno-istorijska izložba pred publikom

S. Ta.
Muzej Kozare: Dokumentarno-istorijska izložba pred publikom

Prijedor - Dokumentarno-istorijska izložba pod nazivom "Sarajevski atentat i Stojanovići" otvorena je u Muzeju Kozare u Prijedoru, čime se ova institucija pridružila obilježavanju stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

- Željeli smo da damo svoj pečat ovom jubileju i da još jednom pokažemo šta ovaj grad znači na velikoj mapi slobodarske svjetske istorije - kazala je na otvaranju izložbe u petak vršilac dužnosti direktora Muzeja Marija Radaković.

Viši kustos Vedrana Adamović, koja je autor postavke, ističe da je izloženim dokumentima obuhvaćen period od mjesec prije početka Velikog rata.

- Fokusirali smo se na Sarajevski atentat i direktnu vezu porodice braće Stojanović, Mladena i Sretena, sa tim događajem. Osvrnuli smo se i na njihove starije sestre Persidu i Georginu, koje su bile članice tajnih đačkih organizacija i pripadnice narodne odbrane - kazala je Adamovićeva.

Postavku čini 20 panoa i pet vitrina u kojima je izložena brojna istorijska dokumentacija tog vremena, a biće otvorena do 27. jula. Istim povodom prijedorska Matična biblioteka "Ćirilo i Metodije" predstavila je dio svog knjižnog fonda na dokumentarnoj izložbi "Veliki rat 1914 - 2014".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana