Muzej Hercegovine: Slike od blata, lišća i pijeska iz Sahare

Ratomir Mijanović
Muzej Hercegovine: Slike od blata, lišća i pijeska iz Sahare

Trebinje - Izložba grafika i slika "Normal" egipatskog umjetnika Ahmeda Ragaba Sakra, dekana fakulteta likovnih umjetnosti Minija Univerziteta iz Kaira, i trebinjskog grafičara Vere Kekić otvorena je u Muzeju Hercegovine.

Ovih dvoje umjetnika od 2003. godine su izlagali kolektivno i samostalno širom svijeta, a publici u Trebinju su se predstavili svojim interesantnim postavkama.

Trebinjska umjetnica Vera Kekić 13 godina sarađuje sa doktorom Sakrom, renomiranim predstavnikom moderne egipatske likovne scene. I ova izložba je "normalan" nastavak i plod višegodišnje saradnje i sličnog umjetničkog senzibiliteta.

Oboje su grafičari koji se u posljednje vrijeme ogledaju i u različitim slikarskim tehnikama.

Izloženi opus slikarke Vere Kekić nastavak je njenih istraživanja na temu ljubavi, a radovi su nastali korišćenjem blata i zlatnog lišća. 

- Sve što radim, radim iz duše. Nastojim da napravim uvijek korak naprijed i poboljšam svoj rad - rekla je Kekićeva. 

Posebnu pažnju izazvalo je Ahmedovo stvaralaštvo jer je koristio pijesak iz pustinje Sahare. Ovo je drugi put da izlaže u BiH i to zajedno sa Kekićevom. 

Ahmed je istakao da je oduševljen Trebinjem zbog čega je Muzeju Hercegovine poklonio tri slike, što je, kako kaže, prvi put učinio u svojoj stvaralačkoj karijeri. 

Na izložbi je prikazano četrdesetak radova koji su rađeni na platnu i papiru uz pomoć kombinovanih tehnika. Izložbu, koja je i prodajnog karaktera, moguće je pogledati narednih desetak dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana