Mutabdžija: Srpska otvorena za izlaganje kulturnog nasljeđa

Agencije
Mutabdžija: Srpska otvorena za izlaganje kulturnog nasljeđa

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je večeras u Muzeju Republike Srpske, gdje je otvorena izložba "Staklo i priča o staklu" autora Anite Paun Gadža, da je Srpska otvorena za one koji žele da izlažu umjetničko i kulturno nasljeđe.

Mutabdžija je rekao da će, nakon predstavljanja kulturnog nasljeđa Hrvatskog zagorja, Muzej Srpske imati priliku da organizuje svoju izložbu nakita u Muzeju u Hrvatskom zagorju i na taj način produbiti kulturne veze Srpske i tog dijela Hrvatske.

Konzul Hrvatske u Banjaluci Dunja Jevak, koja je otvorila izložbu, rekla je da je večerašnja izložba jedan od primjera "mostova koji spajaju u kulturi" i dodala da će nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju biti više prilike za prekograničnu saradnju.

Na izložbi su predstavljene fotografije načina izrade i oblikovanja stakla u Hrvatskom zagorju po stogodišnjoj tradiciji.

Autorka Anita Paun Gadža istakla je da je staklarska tradicija duža od jednog vijeka u Zagorju obuhvatala izradu upotrebnih i ukrasnih predmeta, a izložene su fotografije koje prikazuju proces izrade stakla slobodnim duvanjem i duvanjem u kalup.

Ona je rekla da danas tradicionalni staklari rade tek u dvije opštine u regiji Zagorja.

Izložba predstavlja rezultat saradnje Muzeja Republike Srpske i Muzeja Hrvatskog zagorja – Muzeja "Staro selo" Kumrovec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana