Mutabdžija: Potrebno graditi nove ćuprije razumijevanja

Agencije
Mutabdžija: Potrebno graditi nove ćuprije razumijevanja

Višegrad - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija poručio je u Višegradu da pored Andrićevih mostova, u stvarnosti i piščevoj viziji, u gradu njegovog djetinjstva i mjestu koje šalje univerzalne poruke, treba i dalje graditi nove ćuprije razumijevanja i tolerancije među ljudima i stvaraocima bilo koje vrste, prenose agencije.

Mutabdžija je sinoć, otvarajući manifestaciju “Višegradska staza”, rekao da u ovom gradu, nadaleko prepoznatljivih simbola, mnogi dođu da na višegradskoj stazi pronađu put i preispitaju svoj život i stvaralaštvo.

U tradicionalnoj besjedi o Ivi Andriću, književnik i akademik Miro Vuksanović istakao je da stranci ne bi razumijeli “da Srbi jezik smanjuju, da riječi iz njega dijele, da književnost usitnjavaju, a baš on, Andrić, je stvarajući na malom jeziku, u maloj zemlji stvorio velika djela”.

- Stranac ne bi vjerovao da je otuđena njegova kuća u kojoj je proveo djetinjstvo i da je, bez obzira što su ga optuživali da rijetko otvara novčanik, najveći dio iznosa Nobelove nagrade poklonio bibliotekama u rodnoj Bosni - istakao je Vuksanović.

On je dodao da bi se nobelovac začudio i obradovao kada bi u Višegradu vidio zdanje grada od kamena, Andrićgrada, njemu posvećenog, sa njegovim spomenikom i njegovom mirnoćom.

- Ne bi se sigurno obradovao kad bi čuo da se namjeravalo da rzavskim bregovima odjeknu mine i krampovi i da se “nikluju” Anikina i Lotikina vremena, a Ćuprija zasipa jalovinom - rekao je Vuksanović.

Zamjenik načelnika opštine Višegrad Milan Nikolić ocijenio je da je Andrićeva staza tvrda i čemerna bez nade na radost i prava na nadu, ali je ona i put sabiranja, okupljanja, suočavanja jednih sa drugim i sa samim sobom.

Na svečanoj akademiji u Domu kulture govorili su i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Slobodan Savić i predsjednik udruženja književnika Srpske Jovanka Stojčinović Nikolić.

Odlomke iz romana “Na Drini ćuprija” govorio je glumac Tihomir Stanić, a u programu je učestvovao hor muzičke škole i kvartet “Stefanović” iz Užica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana