Mutabdžija posjetio Kinoteku RS na Palama

Agencije
Mutabdžija posjetio Kinoteku RS na Palama

Pale - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija posjetio je danas Kinoteku Republike Srpske i upoznao se o radu ove institucije kulture i problemima sa kojima se susreće, prenose agencije.

Mutabdžija je naveo da je Kinoteka Republike Srpske jedna od devet republičkih institucija iz oblasti kulture, koja ima brojne probleme koje terba rješavati, od grijanja do imovinsko-pravnih pitanja.

- Ovim problemima se moramo posvetiti kvalitetno i u saradnji sa lokalnom zajednicom doći do najboljih rješenja - rekao je ministar prosvjete i dodao da je mjesto Kinoteke u vrhu nacionalnih institucija.

On je naglasio da ogromna arhivska građa Kinoteke svjedoči, ne samo o Republici Srpskoj, nego i o periodu prije njenog postojanja.

- Zaposleni u Kinoteci Republike Srpske su mnoge stvari uradili zahvaljujući entuzijazmu - rekao je Mutabdžija.

Direktor Konoteke Milovan Pandurević rekao je da je Mutabdžija prvi ministar prosvjete i kulture koji je posjetio ovu ustanovu.

On je dodao da je ova posjeta prilika da se ljudi iz Ministarstva i Vlade Srpske upoznaju sa situacijom u Kinoteci, koja ima velikih problema.

- Nadam se da će nakon današnjeg sastanka početi da se rješavaju neki problemi u Kinoteci Republike Srpske - rekao je Pandurević i podsjetio da je Kinoteka kao republička ustanova sačuvana na Palama gdje je i osnovana 1992. godine, kada je osnovan Srna film kao začetnik Kinoteke.

On je naveo da Kinoteka nema vlastite prostorije, već je “podstanar” u Kulturnom centru Pale, a depo Kinoteke se nalazi ispod izvora Miljacke gdje nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi, jer je zemlja uknjižena na Hipo banku.

Pandurević kaže da se u depou nalaze filmski arhiv, muzejski eksponati, filmski plakati, a tu se obrađuje filmski materijal i prezentuje javnosti.

Prema njegovim riječima, u depo se ne može investirati, jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Pandurević je napomenuo da se ovi problemi teško mogu rješavati bez pomoći resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana