Mustang osvojio Srce Sarajeva

Aleksandra Madžar
Mustang osvojio Srce Sarajeva

SARAJEVO - Priznanje "Srce Sarajeva" za najbolji igrani film ovogodišnjeg Sarajevo film festivala osvojilo je ostvarenje iz Turske "Mustang" u režiji Denis Gamze Erguven.

Film "Mustang" ostaće zapamćen i po tome jer je ovo prvi put da se desilo da je film proglašen najboljim i od strane žirija i publike.

Narodno pozorište Sarajevo u subotu uveče bilo je centar vrhunske umjetnosti i elegancije, a svečanom dodjelom nagrada označen je kraj ove filmske smotre. Mnogobrojne poznate ličnosti prodefilovale su crvenim tepihom u svom najboljem izdanju.

U okviru takmičarskog dijela programa predstavljeno je deset filmova, od čega su bile dvije svjetske, jedna međunarodna i sedam regionalnih premijera.

Selekcija takmičarskog programa dokumentarnog filma ove godine predstavila je 23 filma, od toga šest svjetskih, osam međunarodnih, tri regionalne i šest domaćih premijera.

"Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film osvojio je Aleksander Nanau za ostvarenje "Toto and His Sisters".

U kategoriji kratki film, prikazano je deset filmova, a najboljim je proglašen film "Biserna obala" Dušana Kasalice.

Glavnu ulogu u filmu "Mustang" podijelilo je pet mladih djevojaka i djevojčica koje su za to dobile priznanje "Kolektivne najbolje glumice" 21. Sarajevo film festivala.

Pohvale žirija zaslužio je i grčki film "Chavalier" čija je rediteljka Atina Rejčl Čahgari nagrađena, a šest glumaca koji u njemu nastupaju podijelili su nagradu "Srce Sarajeva" za najbolju mušku naslovnu ulogu.

Film "son of Saul" je dobio Specijalnu nagradu žirija.

Festival je otvoren 14. avgusta projekcijom brazilskog filma rediteljke Ane Mulaert "Druga majka", a zatvoren je u subotu, 22. avgusta filmom "Fusi", reditelja Dagura Karia, koji je bio prikazan u okviru programa "Open Air".

Mnoga slavna imena svjetskog filma, ali i mnogobrojni gosti iz ostalih branši su boravili na 21. Sarajevo film festivalu. Najzapaženiji je bio poznati holivudski glumac Benisio del Toro, koji je izazvao veliku pažnju medija cijelog regiona, a dodijeljeno mu je i "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos sedmoj umjetnosti. On je predstavio film "Savršen dan", čija je radnja smještena u BiH.

Tokom devet dana Sarajevo film festivala, kao jedne od najatraktivnijih kreativnih, ali i turističkih ponuda Sarajeva prikazalo se 259 filmova iz 57 zemalja svijeta.

Festival je ugostio više od 100.000 zaljubljenika u sedmu umjetnost, a pratilo ga je čak 2.000 akreditovanih novinara i saradnika.

Šest filmova iz Banjaluke doživjelo je premijeru na Sarajevo film festivalu.

Prikazane su filmske priče "Posljednji pogled" banjalučkog režisera, scenariste i producenta Mladena Đukića,  "Horizont" režisera i scenariste Marka Šipke u produkciji "Vizart filma", te ostvarenje "Ah, što ćemo ljubav kriti" režisera i glumca Duška Mazalice iz Banjaluke. Premijerno su prikazana i četiri kratka dokumentarna filma snimljena 2014. godine u okviru projekta "Filming the Other ", koji je takođe realizovao "Vizart film", pa je tako publika u Sarajevu imala priliku da vidi filmske radove četvoro mladih autora iz BiH, "Margaret" Lamie Šabić, "Ljepotica i osmijeh" Anje Kavić, "Ja mogu da govorim" Mirze Skenderagića i "Priča o postanku" Bojana Josića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana