Mural u srcu Beograda posvećen Ćirilovu

Mirna Pijetlović
Mural u srcu Beograda posvećen Ćirilovu

Beograd - Kada neko cijeli svoj život iskreno posveti umjetnosti i svu tu ljubav prenese na svoje okruženje, nemoguće je da ostane nezapažen za života, a da poslije smrti ne bude vrednovan na najljepši mogući način - upravo kroz samu umjetnost, koju je "disao".

Sve to je bio srpski teatrolog i jedan od osnivača Bitefa Jovan Ćirilov, kojem je posvećen mural oslikan u samom srcu Beograda, u Knez Miletinoj ulici, u blizini Bitef teatra.

Mural je djelo poznatog beogradskog strit-art umjetnika Arteza, kojeg je prošle godine imala priliku da upozna i Banjaluka. Naime, Artez je autor prvog banjalučkog murala "Find your way to fly", koji se nalazi u naselju Borik.

Srpska kulturna javnost je prošle godine ostala bez velikog Jovana Ćirilova, koji je zajedno sa Mirom Trailović osnovao pozorišni festival Bitef.

Ovogodišnji festival, koji se održava od 17. do 24. septembra, prema riječima selektora Anje Suše, održava se "po uzoru na onaj kada nas je napustila Mira Trailović i koji je preuzeo isti naslov - Uspomeni Jovana Ćirilova. U okviru glavnog programa biće prikazano deset predstava - "Murmel, murmel", "Ilijada", "Smrt Ivana Iljiča", "Kompleks Ristić", "Mi smo kraljevi, a ne ljudi", "Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad", "Diskretni šarm marksizma", "Zbogom", "Common ground" i "Mrtve duše".

Žiriju ove godine predsjedava glumica Mirjana Karanović, a interesantno je da se među članovima nalazi i glumac Žarko Laušević. 

Novi prateći program Bitefa, pod nazivom "Bitef zona", biće održan na Skveru Mire Trailović, u produkciji Bitef teatra, a svi programi biće besplatni.
"Bitef zona" u pilot izdanju svojim sadržajima prati slogan 49. Bitefa - Uspomeni Jovana Ćirilova, ali želi i da podsjeti na koosnivača i koselektora festivala, legendarnu Miru Trailović.

Na inicijativu Mire Trailović osnovan je 1989. Bitef teatar, sa konceptom da se scenski prostor tog pozorišta prostire unutar, ali i van zidova zgrade - na tadašnjem trgu, a danas skveru koji nosi njeno ime. 

Sada "Bitef zona", njegujući kulturni identitet i promovišući različitosti kroz prisustvo kulture, umjetnosti i aktivno učešće zajednice, želi da istakne neophodnost, značaj i doprinos građana za oblikovanje budućnosti Beograda i njegove urbane kulture.

Prateći program

Bogat prateći program festivala u subotu uveče otvara bend "Ljubičice" džez koncertom. U toku manifestacije biće upriličene i promocije knjiga, otvorene pozorišne probe, performansi, projekcije filmova, kao i izložba foto-kolaža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana