Multimedijalna adaptacija književnog klasika Hermana Hesea

Branislav Predojević
Multimedijalna adaptacija književnog klasika Hermana Hesea

LONDON - Književnica Rejčel Fuler, rok legende Pit Tauzend i Elton Džon predvode grupu umjetnika koji su sarađivali na onom što se naziva literarnom i muzičkom reinvencijom klasičnog romana “Sidarta” slavnog književnika Hermana Hesea.

Roman njemačko-švajcarskog pisca iz 1922. bavi se duhovnim putovanjem samootkrivanja čovjeka po imenu Sidarta u vrijeme Bude, a sada je ponovo zamišljen u štampi kao grafička novela i kao muzički zapis. Književnica Rejčel Fuler, koja je udata za Pita Tauzenda, ponovo je zamislila priču kao grafički roman pod nazivom “Tragač” sa umjetničkim radom Emelija Varfe. Biće i verzija sa dvostrukim vinilnim albumom u kojoj će priču pričati pokojni Kristofer Plamer, a na njoj će kao muzička podrška nastupiti Tauzend, ser Elton Džon, Nakane Emeli Sande, Lejton Vilijams, Sunidi Čahuan i Kraljevski filharmonijski orkestar i hor. Album sadrži dodatnu muziku i tekstove Tauzenda, a iako nikakva lista pjesama nije otkrivena, otkriva se da će na albumu biti novi orkestarski aranžmani nekih prepoznatljivih “Hu” pjesama, ali i originalne solo pjesme koje je Pit napisao 1976. za amatersku predstavu “Sidarta”. Sama Fulerova kaže da je ovaj projekat njena dugogodišnja opsesija i jedna vrsta duhovnog putovanja slikom i zvukom.

- Stvaranje i realizacija “Tragača” u muzičkom i književnom obliku dio je mog duhovnog putovanja. Ova saradnja sa muzičkim umjetnicima, orkestrom, horom, ilustratorom Emilijom Varf i voljenim Kristoferom Plamerom stvorila je nešto zaista magično, daleko premašujući moju originalnu viziju djela. Osjećam se zaista blagoslovljeno što sam dio toga i nadam se da će priča odjeknuti kod slušalaca i čitalaca u današnjem svijetu, gdje nam je potrebna energija ljubavi, mira i nade više nego ikada. Muzika i umjetnost su bile i zauvijek će biti univerzalne - rekla je Fulerova.

Uz ove proizvode biće nova serija podkasta u kojoj će se razgovarati s gostima, uključujući Pita Tauzenda, a članovi ekipe albuma, zajedno sa Kraljevskim filharmonijskim orkestrom i horom, će izvesti muziku na specijalnom koncertu u Teatru “Rojal Lejn” 6. novembra. Neizbježno, kao i knjiga u tvrdom povezu i dvostruki LP vinil, biće i deluks izdanje koje spaja muziku i knjigu. Ako se ne odlučite za deluks verziju, standardna knjiga ima digitalni kod koji omogućava pristup zvuku. Knjiga, album i deluks paket izdanje biće objavljeni 7. novembra 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana