Mucao je cijeli život a proslavio ga je glas: Bio je Dart Vejder, Mufasa...

Tanjug
Mucao je cijeli život a proslavio ga je glas: Bio je Dart Vejder, Mufasa...

VAŠINGTON - Pozorišni i filmski glumac Džejms Erl Džouns, koji je postao svjetski poznat jer je davao glas Dartu Vejderu iz Ratova zvijezda, preminuo je u 93. godini, javlja "CBS News".

Džouns je bio poznat po svojim ulogama na sceni u djelima Šekspira, Tenesija Vilijamsa, Žana Ženea, Antona Čehova, Ogasta Vilsona... kao i u nekim filmovima poput "Polja snova".

Postao je još poznatiji po svom glasu, koji je koristio u reklamama, kao narator na "CNN"-u, kao Mufasa u Diznijevom animiranom filmu "Kralj lavova," i kao Mračni Gospodar Sit u serijalu "Star Wars." 

To je još impresivnije s obzirom na to da je kao dijete patio od mucanja koje ga je pratilo tokom cijelog života, dodaje "CBS".

"Govorio sam sa tako teškim mucanjem da je bilo sramno i vrlo bolno," rekao je Džouns za "CBS"-ovu emisiju "Sunday Morning" 2008. godine.

Put Džounsa ka prevazilaženju mucanja doveo je do impresivne karijere na Brodveju i u Holivudu, sa skoro 200 filmskih i TV uloga, a radio je sa poznatim režiserima poput Stenlija Kjubrika, Franka Zeferelija, Džordža Lukasa, Džona Sejlsa i Džejmsa Ajvori, pozajmljivao je svoj glas u brojnim serijama, među njima, i u Simpsonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana