Mozzart ponovo uz filmske talente na Sarajevo Film Festivalu

Mozzart
Mozzart ponovo uz filmske talente na Sarajevo Film Festivalu

Filmski talenti i ove godine su, tokom Sarajevo Film Festivala, imali priliku da od vodećih svjetskih filmskih profesionalaca uče o montiranju, snimanju filmova i otkriju brojne tajne sedme umjetnosti. Sada već tradicionalno, uz sve njih, treću godinu zaredom, bila je kompanija Mozzart koja im je pružila podršku tokom programa edukacija, umrežavanja i obuka s nekim od vodećih svjetskih filmskih profesionalaca na ovogodišnjoj međunarodnoj filmskoj smotri u Sarajevu.

Program Talents Sarajevo, koji se održavao u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina, okupio je selekciju reditelja, producenata, glumaca, scenarista, direktora fotografije, montažera i filmskih kritičara iz Jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza koji su učestvovali u 18. izdanju programa koji se ove godine održao na temu ART/FICIAL.

 

O kvalitetu programa svjedoči i činjenica da je pristiglo 540 prijava filmskih talenata iz 16 od 20 država obuhvaćenih programom, a izabrano je 60 učesnica i učesnika. Najveći broj prijava zaprimljen je iz Grčke, Rumunije i Turske. ART/FICIAL, kao integralni dio 30. Sarajevo Film Festivala, donio je niz masterclassova, predavanja, seminara, diskusija, radionica i filmskih projekcija.

U fokusu ovogodišnjeg izdanja talents Sarajevo programa bila je vještačka inteligencija, te je ART/FICIAL propitivao apokaliptičnu naraciju u domenu odnosa između AI i filma. U umjetnoj inteligenciji, umjesto neprijatelja kreativnosti, filmski profesionalci su vidjeli tehnološku prekretnicu koja će film preoblikovati, ne uništiti. Program je imao osam modula, održanih pod vođstvom međunarodno priznatih eksperata iz filmske industrije: D Directors Summit, Producers Summit, Acting Studio, Camera Studio, Editing Studio, Pack & Pitch, Script Station i Talent Press. 

Nakon masterclassa Corda Jeffersona u Bosanskom kulturnom centru, mladi filmski radnici imali su priliku da čuju razgovor sa Alecom Von Barhenom, a potom i predavanje reditelja Srdana Golubovića.

Ceremoniju otvaranja programa Talents Sarajevo obilježio je inspirativan razgovor s glumicom Noomi Rapace koja je govorila o svojim počecima u filmskoj industriji. Nakon oficijelnog dijela programa, polaznici programa imali su priliku da postavljaju pitanja i dobiju odgovore od svjetskih filmskih profesionalaca, ali i da se druže i razmjenjuju iskustva na neformalnom druženju na Festivalskom trgu u organizaciji kompanije Mozzart.

Talents Sarajevo najstarija je inicijativa posvećena obrazovanju i razvijanju vještina unutar programa CineLink Industry Days, a istovremeno je i dio međunarodne porodice Berlinare Talents, osnovana 2006. godine u suradnji Sarajevo Film Festivala sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu. Program, koji je podržala kompanija Mozzart, i ove je godine bio regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika čija se djela tek očekuju na filmskim platnima širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana