Mostar: Izvedena monodrama povodom Milanskog edikta

SRNA
Mostar: Izvedena monodrama povodom Milanskog edikta

Mostar - U mostarskom Vladičanskom dvoru večeras je izvedena monodrama "Carica Jelena, majka cara Konstantina 300 n. e.", u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar, a povodom 1.700 godina od proglašenja Milanskog edikta.

U monodrami, život majke prvog hrišćanskog cara Konstantina dočarala je Jelena Ivanišević-Paunović, odnosno Jelena Mila, kako je njeno umjetničko ime, koja potpisuje i režiju, a scenario je napisala Silvana Hadži-Đokić.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" u Mostaru, đakon Branislav Rajković rekao je da je ponosan što je mostarska "Prosvjeta" obilježila ovaj značajan jubilej, ali i što su ugostili veliku glumicu.

"Uprkos običaju i navici kada se proslavlja ovaj jubilej, sada je akcenat na Konstantinovoj majci Jeleni", dodao je Rajković.

Monodrama na nesvakidašnji način dočarava istorijski lik žene o čijoj sudbini se jako malo zna.

U monodrami je predstavljeno djetinjstvo carice Jelene bez roditelja, zaljubljivanje u Konstancija Hlora - vojskovođu i kasnije imperatora rimskog - oca Konstantina Velikog, preko surovih borbi za prevlast na rimskom dvoru.

Ova monodrama, koja prati život Jelene do njenog izbjeglištva u Jerusalim nastala je na inicijativu profesora teologije Radovana Bigovića, koji je preminuo u maju prošle godine.

Jelena Mila je švedsko-srpska glumica koja je radila u Narodnom pozorištu u Beogradu i u Kraljevskom pozorištu u Štokholmu, te još radi sa svjetski poznatim glumcima, rediteljima i piscima.

Milanski edikt je zakonski akt koji su donijeli carevi Konstantin Veliki i Licinije, a kojim je proglašena vjerska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana, koji je trajao 300 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana