Monografija “Slavko Štimac - tihi heroj ekrana” Marka Misirače predstavljena u Nišu

Priredila: Ilijana Božić/Agencije
Monografija “Slavko Štimac - tihi heroj ekrana” Marka Misirače predstavljena u Nišu

BANjALUKA - Monografija “Slavko Štimac - tihi heroj ekrana” posvećena glumcu Slavku Štimcu, koji je srca publike osvojio ulogama u filmu “Vuk samotnjak” te u seriji “Salaš u malom ritu”, objavljena je, a o njemu je snimljen i dokumentarni film.

Ova monografija i dokumentarac predstavljeni su u ponedjeljak na “Filmskim susretima” u Nišu kao dio pratećeg programa festivala glumačkih ostvarenja igranog filma. Naime, prema tradiciji dobitniku nagrade za životno djelo “Pavle Vuisić” pripada izrada monografije i filma, kao i nagrada festivala Udruženja filmskih glumaca i “Centar filma”.

S obzirom na to da je Slavko Štimac dobitnik ove nagrade, tako je došlo i do nastanka monografije i dokumentarca o njemu.

Selektor festivala Dejan Dabić istakao je da je Marko Misirača napisao monografiju, a Srđan Penezić snimio film u produkciji “Centar filma”.

- Kako je, između ostalog, rečeno u monografiji, Štimac je tokom pola veka odigrao više od 80 uloga u filmovima i televizijskim projektima širom nekadašnje Jugoslavije i sveta - rekao je Dabić.

Glumac Slavko Štimac je kazao srpskim medijima da je oduševljen time kako je Misirača uradio monografiju i da je najveći dio posla sam odradio, a da je njemu prepustio da ispravi ono što mu se ne dopada.

- Ideja je bila da priča o meni bude što autentičnija, da se izbegne konvencionalni pristup. Nismo doveli ljude koji bi o meni pričali, ima samo isečaka iz filmova i mojih sećanja. Čini mi se da je ovako istinitije i intimnije - kazao je Štimac.

Naglasio je da, kad god je radio neki posao, počinjao je iz početka, kao da nikada prije toga ništa nije uradio.

- Nalazite se pred nepoznatim i onda polako sklapate lik na osnovu scenarija i pronalazite neku inspiraciju. Pokušavam da budem profesionalac čitav svoj život i osećam kao obavezu da dam sve od sebe. Mislim da je to ispravan pristup u svakom poslu - kazao je Štimac.

Pisac monografije Marko Misirača istakao je da smatra da je Slavko Štimac možda najreprezentativniji nasljednik i baštinik one glume pred kamerama koju su baštinili Pavle Vuisić, Slobodan Cica Perović i Slobodan Aligrudić.

- Ta vrsta glume u kojoj vidite i odmah prepoznate glumca, a onda vas on nekim tajnim putevima, iznutra, svojim emocijama dovede do neslućenih emocija i karaktera likova - naglasio je Misirača.

On je kazao da monografija “pokriva” i televizijske i pozorišne uloge, ali prvenstveno televizijske uloge Slavka Štimca.

Režiser Srđan Penezić je rekao da je bilo poteškoća pri izradi dokumentarnog filma o Slavku, prvenstveno zbog nepostojanja dobrih kopija filmova. Dodao je da na prostoru čitave nekadašnje Jugoslavije nema dobre kopije filma “Sećaš li se Doli Bel”, te da planiraju da je potraže u inostranstvu.

Glumac Branislav Lečić za svog kolegu Slavka Štimca je istakao da je jedinstven.

- Glumci umeju da se sakriju iza glume i iza uloge i onda ne možete da “provalite” kakva je ličnost u pitanju, ali to nije slučaj sa Slavkom. Bez obzira na to koju ulogu je igrao, jedan deo njegove dobrote isijavao je na jedan čaroban način. To je toliko inspirativno - istakao je Lečić.

Karijera

Štimac je rođen kraj Perušića 1960. godine. Filmsku karijeru započeo je uspješnim dječjim filmovima. Jednom prilikom je kazao da mu je najteže bilo snimati seriju “Salaš u malom ritu” reditelja Branka Bauera 1976. godine, jer je snimanje trajalo godinu dana i učenje za školu nakon cjelodnevnog rada na setu postalo je svakodnevica. Proslavio se u filmovima Emira Kusturice “Sjećaš li se Doli Bel” i “Andergraund”. Poznat je i po ulogama u ostvarenjima “Varljivo leto 68”, “Ko to tamo peva” i drugima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana