Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se danas: Ostanimo kod kuće uz omiljena djela

Aleksandra Glišić, Milanka Mitrić
Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se danas: Ostanimo kod kuće uz omiljena djela

BANjALUKA - Sve što biblioteke jesu vezano je za slobodu. Za slobodu čitanja, za slobodu ideja i slobodu komunikacije. Biblioteke su posvećene obrazovanju, zabavi i stvaranju sigurnog kutka u kojem su nam dostupne informacije.

Ovo su riječi književnika Nila Gejmena, kojih se prisjećamo na današnji dan kada obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava, u vremenu na koje niko nije bio spreman i u vremenu u kojem je, zarad svih budućih dana posvećenih knjigama, važno da pazimo sebe i druge.

Biblioteke, veliki i mali ćoškovi i police prepune knjiga, mjesta su u kojima su mnogi otkrili ljubav prema knjigama i pisanoj riječi, ljubav prema nekim piscima, pronašli nepoznate i poznate riječi i ušli u neke nove svjetove. Na današnji dan, u sigurnosti svoje kuće, svaki ljubitelj pisane riječi na svoj način može da obilježi ovaj dan, da se posveti svom omiljenom djelu, vrati u drugačije dane i vrijeme i bude ponesen onom ljubavlju koja ga je prvobitno i privukla čitanju.

Biblioteke širom svijeta su sada zatvorene, te će tako i ovaj dan biti obilježen na drugačiji način, najviše brojnim onlajn aktivnostima ili sigurnim aktivnostima, koje su, na svoj način organizovale i pripremile ustanove kulture.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske Svjetski dan knjige obilježiće poklonima za ljubitelje pisane riječi.

- Zamislili smo da sve bude pod sloganom “Uzmi knjigu, pravac kući!” Danas od 10 do 14 časova ispred Narodne i univerzitetske biblioteke RS biće postavljen vrtuljak sa knjigama upakovanim u prozirnu foliju. Svako ko želi svoju knjigu neka prati stope od najavnog plakata koji je postavljen na vidnom mjestu  u Jevrejskoj ulici – rekla je za “Glas Srpske” direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović Zečić.

Svjetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. april na Generalnoj konferenciji Uneska održanoj u Parizu 1995. godine. Najčešće se napominje da je 23. april dan smrti dvojice velikana književnosti Migela de Servantesa (po gregorijanskom kalendaru) i Vilijama Šekspira, koji je istog datuma i rođen (po julijanskom kalendaru). Praznik potiče iz Katalonije gdje je prvi put obilježen 7. oktobra 1926. godine, na dan Servantesovog rođenja.

Nekoliko institucija kulture iz Sarajeva, Kaknja, Mostara, Maglaja i Zenice, te Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH ove godine organizuju program koji će biti dostupan na društvenim mrežama i veb sajtovima ustanova. Program će obuhvatiti filmove, izložbe, predstavljanje onlajn izdanja, čitanje, video-zapise uz osvrt na ranija obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava u prethodnim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana