Monodrama “Jefimija” odigrana pred kraljevačkom publikom

Srna
Monodrama “Jefimija” odigrana pred kraljevačkom publikom

BEOGRAD - U pozorištu “Toplice Milana” u Kraljevu večeras je u okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” odigrana monodrama “Jefimija” pozorišta “Male stvari” iz Trebinja.

Lik Jefimije je kraljevačkoj publici dočarala Tijana Jovanović Nikolić, što je publika nagradila dugim aplauzom.

“Drago mi je što sam u Kraljevu i što imam čast da predstavljam Republiku Srpsku u Srbiji. Lik Jefimije koju igram i predstava su mi jako dragi i nadam se da će živjeti i u ostalim gradovima Srbije. Kraljevo je prelijep grad, a domaćini su učinili da se osjećamo kao da smo tu svoji na svome. Veliko hvala”, poručila je Nikolićeva.

Režiser predstave Željko Milošević izjavio je da vjeruje da je predstava odgovorila očekivanjima i na najbolji način upotpunila i predstavila pozorišno stvaralaštvo Republike Srpske publici u Kraljevu.

“Želim da iskoristim priliku i zahvalim, kao organizatoru, Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu što su nam ukazali povjerenje i učinili zadovoljstvo što smo sa našom predstavom žJefimija-Jelena Mrnjavčevićž gosti Kraljeva, takođe, hvala pozorištu i direktoru Miodragu Dinuloviću za izuzetno gostoprimstvo”, rekao je Milošević.

Predstava je nastala na osnovu teksta Zvonimira Kostića, a Milošević je Jefimiju predstavio kao cjelovitu ličnost, ne samo kao monahinju, već i kao tinejdžerku, đevojku, ženu, majku, vladarku i svjedoka najvećeg uspona srpskog carstva u doba cara Dušana i, kasnije, njegovog raspada.

Prethodno je pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Milun Jovanović zajedno sa članom gradskog vijeća Ivanom Bazić primio delegaciju Predstavništva Republike Srpske u Srbiji koje je iniciralo i već desetu godinu izuzetno uspješno organizuje manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji”.

Jedna od tema razgovora bio je nastavak saradnje sa opštinom Novo Goražde, čiji su predstavnici prošle godine prilikom posjete u okviru programa “Dana Srpske u Srbiji u Kraljevu”, proširili partnersku saradnju tako što su se delegacije sastajale u više navrata i kao rezultat toga došlo je do direktne saradnje u oblasti kulture putem Narodne biblioteke Kraljevo i Goraždanske biblioteke.

Kulturno-umjetnička društva su upriličila međusobne posjete, a delegacija opštine Novo Goražde je gostovala je na manifestaciji “Veseli spust” koja se tradicionalno održava u Kraljevu.

Pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Jovanović poručio je da ovakve aktivnosti doprinosu da se uspostavi još bolja saradnja, kako u oblasti kulture, tako i u ekonomskom razvoju, povezivanjem domaćih sa privrednicima Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana