Monodrama i izložba ruskog nacionalnog teatra - poklon banjalučkoj publici

Srna
Monodrama i izložba ruskog nacionalnog teatra - poklon banjalučkoj publici

BANjALUKA - U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci večeras je izvedena monodrama “Želim živjeti” Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije - Aleksandrinskog pozorišta i otvorena izložba “Odabrani likovi ruske scene” kao poklon Republici Srpskoj povodom obilježavanja Dana Republike - 9. januara.


Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je da je Aleksandrinsko pozorište najstariji teatar u Rusiji, osnovan 1756. godine koji se, osim projektima u sferi dramske umjetnosti, bavi i stvaranjem regionalnih pozorišnih mreža i razvojem međunarodne saradnje.

On je naveo da izložba slika, skica i nacrta dramskih dokumenata svjedoči o bogatoj istoriji Aleksandrinskog pozorišta.

“Izvođenje monodrame i otvaranje izložbe predstavlja prvi korak ka uspostavljanju dugoročne saradnje između Republike Srpske i Aleksandrinskog pozorišta u oblasti edukacije pozorišnih radnika i nadam se da će ovaj posao uroditi plodom”, rekao je Kalabuhov novinarima.

On je naveo da su inicijatori ove saradnje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Aleksandrinskog pozorišta Sergej Jemeljanov, te na iskazanoj podršci zahvalio rukovodstvu Republike Srpske, Narodnog pozorišta Srpske i Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu.

Jemeljanov je rekao da je monodrama, koju je izveo narodni glumac Rusije Sergej Peršin, samo prvi korak u uspostavljanju saradnje koja se odnosi na edukativni program.

“Naše pozorište nije samo teatar, nego i veliki obrazovni centar, tako da nam je plan da u narednih nekoliko mjeseci realizujemo edukativni projekat u okviru kojeg ćemo u Republiku Srpsku dovesti producente, reditelje, glumce i druge pozorišne radnike koji će svoje znanje prenijeti mladima u Srpskoj koji budu zainteresovani za to”, naveo je Jemeljanov.

On je dodao da će edukativni projekat biti realizovan u okviru Nacionalne pozorišne škole Aleksandrinskog pozorišta.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić izrazila je zadovoljstvo što se mreži prijatelja ovog pozorišta priključio teatar koji ima tradiciju dugu više od 250 godina.

“Izuzetna nam je čast što ćemo sarađivati sa ovako značajnom ustanovom kulture na svjetskom nivou, te što ćemo imati priliku da učimo od njih”, rekla je Grbićeva.

Ona je istakla i značaj izložbe scenografija ruskih reditelja koje govore o bogatoj kulturnoj istoriji pozorišne umjetnosti Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana