Monikina jednostavnost zavela Bilećane

Ratomir Mijanović
Monikina jednostavnost zavela Bilećane

Bileća - Junsko sunce na bilećkom kamenu jače grije čini se nego bilo gdje drugdje. Kasarna u bivšoj, zatvor u kraljevoj Jugoslaviji prepuna je što glumaca, što statista i ekipe koji su tu po službenoj dužnosti.

Tu je ipak Garnizon Armije BiH. I više niko. Obezbjeđenje je veliko, na vojnom KPS-u na ulazu u kasarnu niko bez posebne
dozvole ne može da prođe. Niko, osim možda ponekog.

Dovijajući se, kako to samo novinari znaju i umiju, približili smo se pisti i kuhinji Garnizona. Strpljivo očekujući komande Emira Kusturice, svi čekaju na dalje korake.

Monika Beluči obučena u jednostavnu plavu haljinu, ni po čemu ne pokazuje da je svjetska diva.

- Evo prošao sam pored nje deset puta dok mi nisu rekli to ti je Monika Beluči. Tek tada sam shvatio. Lijepa je nema šta, ali da ti pravo kažem naći ću ti ja u Bileći makar deset ljepših cura. Svega mi - kaže jedan Bilećanin i dodaje da za Monikom nimalo ne zaostaje Sloboda Mićalović.

- Samo što mi je Sloboda ljepša - kaže ovaj bilećki šeret sa osmijehom.

U hladovini pod kestenom, nerazdvojni sjede, kako rekoše, najsimpatičniji tandem, na filmu. To su makedonski glumac Bajram Kolja Sevrdžan i Trebinjac, naturščik, Aleksandar Sarić.

Snima se užurbano, a glumci nisu bili baš raspoloženi za priču sa novinarima, što zbog Kustinih rokova, što zbog nesnosnih vrućina.

U gradu pronađosmo bilećkog novinara i hroničara svih zbivanja Miša Kisića koji reče da će se, kako god zna i umije,
provući do Kasarne. On ističe da je iz ovih Bilećkih krajeva i legenda Holivuda Karl Malden, odnosno Mladen Sekulović.

- On se čak i  zahvalio na jednom objavljenom  lijepom prilogu o njegovim precima Sekulovićima, njemu i njegovom filmskom djelu. Ganulo ga je što ga ovamo i dalje smatraju svojim
Bilećaninom, iako u Bileći nikad nije bio. Pismo je, naravno, napisano na srpskom, a knjiga, koju mi je poslao po
beogradskoj novinarki Miri Adanji Polak, bila je na engleskom. Zove se "Kako sam počeo" i neizostavno pominje asove s kojima je Malden radio poput Džona
Garfilda, Elije Kazana, Marlona Branda, Gregori Peka, Pola Njumena, Kirka Daglasa... kao i ulogu Stena Kovalskog u
filmu "Tramvaj zvani želja" - za koju je 1952. godine dobio Oskara - kaže Mišo Kisić.

Osim njega i Oskarovca Dušana Vukotića, odavde korijene vuku
scenarista i pisac Momo Kapor, reditelj Emir Kusturica, čiji je otac Murat porijeklom odavde s Plane. U Bileći je rođen Fadil Hadžić, u bilećkim Bresticama pisac i scenarista Radoslav Bratić.

- Odavde korijene vuku glumica Ljiljana Blagojević, glumci Boris Komnenić, Dragoljub Denda. O gradu se odavno
pjeva "Bileća je varoš mala, al' je dosad dva Oskara dala!": grad bi, dakle, zasluživao da u njihovu čast ima nekakav filmski festival, a u njemu danas nema nikakvih filmskih predstava. I, ovdje, kao za inat, nikad, do danas,  nije sniman nikakav igrani film - kaže Kisić sa osmijehom na licu.

Na njegovu radost Emir Kusturica se odlučio da neke od scena filma "Na mliječnom putu" snimi i u Bileći. Sutra je već novi dan i novo snimanje. I nova neizvjesnost. Gdje će Kusta sa
ekipom. Bileća, Uvjeća, Zelengora, Klobuk… Niko to osim "profesora" čini se ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana