Monika i Sloboda golišave u kasarni

Ratomir Mijanović, mojahercegovina.com
Monika i Sloboda golišave u kasarni

Bileća - Sakriveni i duboko "ušuškani" iza zidova bilećke kasarne članovi filmske ekipe ostvarenja "Na mliječnom putu" režisera Emira Kusturice proveli su drugi dio hercegovačkog snimanja.

Ovaj put obezbijeđena ogradom kasarne, vojnicima i pripadnicima obezbjeđenja, filmska ekipa imala je svoj mir. Osim Kuste, u kasarnu "Bilećki borci" stigli su Monika Beluči, Sloboda Mićalović i Bajram Kolja Severdžan.

U kuloarima smo saznali da su juče na setu snimane neke golišave scene i u tome leži razlog "zakopčanosti i zatvorenosti" filmske ekipe.

Kako saznaje portal mojahercegovina Monika je sa statistima snimala scenu u bioskopskoj sali, a Kusturica se starao o tome da sve do detalja bude snimljeno kako treba.

Bajram Kolja Severdžan je u hladu drveta iščitavao svoj tekst. Imali su, kaže, neke promjene pa sada mora nanovo da ga uči, ali ističe da mu ne pada teško iako mu srpski jezik nije maternji. Sa Kustom je ranije sarađivao na filmu "Crna mačka beli mačor", a kako kaže, ni Emir, kao ni svi drugi reditelji, ne voli kada glumac glumi, već kada igra.

- Ključno je da osjetiš ulogu u sebi, u duši i da to ispoljiš pred kamerom. Ljudi koji se ne bave ovim poslom Kusturicu vide kao zahtjevnog čovjeka, ali on pravi nekolike varijante montaže da bi film bio stvarno dobar. Inače, onaj koji se bazira samo na jednu varijantu prilikom montaže ima samo jedan pravac i čeka da završi taj film prema scenariju, što je suprotno od načina na koji Emir radi - priča Kolja za portal "mojahercegovina.com".

Njemu se kasnije u hladovini pridružila Sloboda Mićalović koja se odmarala čekajući da njeno snimanje počne.

Ostvarenjem "Na mliječnom putu" Kusturica je otvorio vrata i nekim Hercegovcima koji nisu mogli ni da zamisle da će se ikada naći u svijetu filma. Među njima je i Aleksandar Sarić iz Trebinja koji igra direktora izbjegličkog centra u kom su smještene mnoge izbjeglice različitih vjera i nacionalnosti. Sa Kustom se, kaže, sreo sasvim slučajno.

- On traži dosta, potrebno je uložiti mnogo truda u jedan minut filma, ali u principu je lako raditi sa ovakvim profesionalcima - priča Aleksandar sa kojim je lično Emir vježbao njegov tekst.

Na snimanju je bilo i više od 150 statista iz Bileće koji će sa filmskom ekipom provesti još dva dana u kasarni "Bilećki borci", koliko je predviđeno da će snimanje trajati. Cijeli događaj je protekao daleko od očiju javnosti, jer zbog visokog stepena zaštite gotovo niko nije mogao da uđe u krug kasarne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana