Monika Beluči i Emir Kusturica počeli snimanje filma na Zelengori FOTO

R. Mi.
Monika Beluči i Emir Kusturica počeli snimanje filma na Zelengori FOTO

Foča - Ekipa filma “Ljubav i rat” počela je drugi dio snimanja na Zelengori gdje će ostati tri dana.

Poslije toga filmska ekipa će se uputiti prema Mokroj Gori gdje će biti dva dana, a zatim na Kamenu goru pored  Prijepolja gdje će se snimati neke scene pored živopisnog drveta starog 500 godina.

Poslije toga idu u Hutovo blato te u trebinjsko selo Uvjeća gdje će snimati najveći dio filma.

Povodom nastavka snimanja drugog dijela filma „Na mliječnom putu" sinoć je u Trebinju priređena konferencija za štampu na kojoj su na novinarska pitanja odgovarali režiser Emir Kusturica i proslavljena italijanska glumica Monika Beluči, tumač jedne od glavnih uloga u ovom ostvarenju.

- Svoj posao radim sa velikom strašću. To je strast mog života. Gluma. Mnogo sam se pripremala za ovaj film. Ovo je mogao biti bilo koji rat. Ovo je priča o ratu, o nasilju, ali i nečemu što je drugačije a to je taj duh i energija. Ova priča se moglo dogoditi bilo gdje i bilo kada - kaže Monika Beluči.

Govoreći o pripremama za ulogu u najnovijem filmu Emira Kusturice, Monika Beluči je rekla da je jedan od većih problema bio da nauči srpski jezik.

Ona je čak i izgovorila, poprilično vješto i neke replike iz filma i odlučno ustvrdila.

- Uspjeću u tome. Sigurna sam. Ovo je za mene kompletno novo iskušenje, uzbuđena sam i očekujem mnogo. Biće ovo dug posao i nadam se da ću RS i Trebinje upoznati još bolje. Veoma sam motivisana, i veoma emotivno pristupam ovom ostvarenju. U filmu će biti i nasilja ali i dosta poetike. Uostalom kao i u životu. Biće ovo za mene veoma značajno iskustvo. Kada me Emir pozvao bila sam veoma, veoma sretna - rekla je Monika Beluči.

Na njene riječi nadovezao se Emir Kusturica.

- Monikina uloga je mnogo zanimljiva posebno u posljednjem dijelu filma. Njena biografija je „izvađena" iz života žene obavještajca iz Kninske krajine.. Sa padom Krajine ona se izugbila i promijenila identitet. Monika u život Koste ulazi jer preko njega želi da dobije pasoš. Kasnije se to pretvori u veliku ljubav a kasnije i u žrtvovanje za Kostu. Ovo je univerzalna priča koja može da se dogodi bilo gdje. Naš rat je uzet kao osnova za univerzalniju priču - kaže Kusturica.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto se opredijelio baš za Moniku Beluči, Kusturica je rekao:

- Monika je za ovu ulogu izabrana jer je jedna od onih žena koje jednostavno „zrače". Uloga je zahtjevna . Po meni ne postoji bolja osoba u svijetu za ovu ulogu. I da kažem da ne postoji žena za koju bih mogao da se zaljubim na prvi pogled kao Monika. Znam da dijelim mišljenje mnogih muškaraca - kaže Kusturica.

Proslavljeni režiser ističe da je glumački i uopšte posao na filmu za njega veoma zahtjevan.

- Glumim, scenarista sam i sve pratim kao režiser. Nije to ni malo lako. Nemam uopšte namjeru da razvijem glumačku karijeru. O ostatku glumačke ekipe mogu da kažem da će glumiti još i Sloboda Mićalović, glavni glumac iz filma Crna mačka beli mačor, jedna glumica iz Bitolja starije generacije. Ostatak glumačke ekipe smo pronašli ili ćemo pronaći po starom metodu. Na ulici, prodavnici, kafani... Vrijedna je ta neposrednost naturščika. Ni ja nisam školovan glumac,  i ja sam dio ekipe sa ulice - kaže Kusta.

Brutalnost digitalne tehnike

- Užasno teško je snimiti i loš, a kamoli dobar film. Posebno u vremenu kada se potpuno promijenila tehnolgija. Brutalnost digitalne slike smanjuje onu staru iluziju. Nisam snimao već pet godina. Čovjek to nauči, kao plivanje i sankanje. Samo je pitanje do koje mjere možete da izrazite svoju emociju. Brutalnost digitalne kamere je evidentna. Nekada smo starim aparatima premotavali film mučili da vidimo dio onoga što će kasnije postati film. Na novoj kameri se vidi ono što jeste. U tome je njena brutalnost - kaže Kusturica.

Klobuk

Kusturica je sinoć iznio i jedan veoma interesantan podatak.

- Dio filma o pokolju na svadbi koji snimamo na Klobuku događa se u neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada kroz istoriju bio sličan događaj. Eto i to je jedna interesantna stvar - govori Kusturica.

Filmska ekipa

Proslavljena italijanska glumica Monika Beluči stigla je sinoć u Trebinje na snimanje novog filma Emira Kusturice "Ljubav i rat".

U Trebinju su se danas okupili svi članovi ekipe filma "Ljubav i rat" Emira Kusturice, kao i radnici koji rade na izgradnji "malog filmskog grada" na Klobuku rade punom parom.

Film "Ljubav i rat" tematski je podijeljen u tri dijela - priču o zmiji, o ljubavi i priču o monaštvu.

Emir Kusturica je ranije rekao da će film govoriti o svevremenskoj temi - temi dobrote, odnosno da, ako ne bude dobrote, jednog dana neće imati šta da okreće zemljinu osu.

Glavnu žensku ulogu u filmu igra glumica Monika Beluči, a značajnu ulogu imaće i srpska glumica Sloboda Mićalović.

Glavnu mušku ulogu igra Emir Kusturica.

Premijera filma biće u Kanu, u maju sljedeće godine.

Kusturica neće dobiti oružje i opremu OS BiH za snimanje filma

Predsjedništvo BiH naložilo je načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalmajoru Anti Jeleču, da suspenduje odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za potrebe snimanja filma Emira Kusturice čiji je radni naziv “Na mliječnom putu”.

Potvrdio je to za “Klidž.ba” Damir Bećirović, savjetnik za unutrašnju politiku i odnose s medijima u Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Kao potpisnici sporne odluke u ime Ministarstva spominju se imena ministra Zekerijaha Osmića i njegovog zamjenika Mirka Okolića, ali je zapravo nejasno ko je potpisao ovu odluku, jer je, kako prenose sarajevski mediji, potpis nečitak.

- Ne zna se ko je od njih dvojice potpisao odluku, ali ju je Predsjedništvo BiH suspendovalo, odnosno dalo takav nalog generalu Jeleču, zbog toga što o svemu nije konsultovano i nije se očitovalo Predsjedništvo BiH, čime je prekršena uobičajena procedura u ovakvim slučajevima - rekao je Bećirović.

Odluka Ministarstva odbrane BiH je donesena na traženje firme pod nazivom “Mliječni put d.o.o.” Trebinje.

Prema toj odluci OS BiH od 10. do 14. augusta ekipi filma trebale ustupiti kamione za prijevoz opreme.

Međutim, Bećirović ističe da nijedan kamion OS BiH, ipak, nisu ustupile.

- Prema spornoj odluci, OS BiH su trebale ustupiti jedan kamion od 10. do 14. augusta, ali taj kamion nije dat nikome na korištenje. Međutim, ista odluka je podrazumijevala da OS BiH ekipi filma od 25. septembra do 30. novembra na raspolaganje stave opremu i naoružanje sa pripadajućim vojnicima, što se svugdje u svijetu itekako dobro plaća. Nalogom Predsjedništva je sve to suspendovano i obustavljeno - rekao je Bećirović.

On je dodao da će se Predsjedništvo oglasiti o ovakvom eventualnom zahtjevu ukoliko on prema utvrđenim procedurama bude dostavljen Predsjedništvu BiH.

Kusturica: Postoje sve dozvole za snimanje filma

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da ima sve potrebne dozvole u vezi sa snimanjem filma “Na mliječnom putu”, te da su navodi da mu je zabranjeno korištenje opreme i naoružanja Oružanih snaga BiH obične “čaršijske priče” pojedinaca iz Sarajeva.

- Moji roditelji su bili činovnici, tako da sam naučio da je za sve potrebno ispuniti procedure, a to sam i uradio, rekao je Kusturica.

Savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Đorđe Latinović izjavio je ranije danas da nije tačna informacija jednog sarajevskog portala da je Predsjedništvo BiH naložilo načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH da suspenduje odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za snimanje filma Emira Kusturice “Na mliječnom putu”.

- Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića obaviješteni smo da će oni veoma brzo uputiti pismo ministru odbrane BiH u kome traže određena pojašnjenja u vezi pomenute odluke i u kome na neki način smatraju da ta odluka nije u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, rekao je Latinović.

On je istakao da, međutim, ni to pismo koje Komšićev kabinet namjerava da uputi tokom dana ne održava stav sva tri člana Predsjedništva BiH, prije svega člana iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana