Mona Lizu uskoro identifikuju?

Agencije
Mona Lizu uskoro identifikuju?

Firenca - Grobnica u kojoj je, po mišljenju naučnika, sahranjena Liza Gerardini del Đokondo, žena koja je inspirisala Leonarda da Vinčija za njegov portret Mona Lize, otvorena je u bivšem manastiru Svete Ursule u Firenci, prenose agencije.

Da bi se utvrdilo da li je jedan od tamo pronađenih skeleta njen, stručnjaci će utvrditi nakon što uporede uzorke DNK kostiju njenih sinova sahranjenih u porodičnoj grobnici u Firenci, koja je u petak po prvi otvorena poslije nekoliko vijekova.

Eksperti treba da uzmu uzorke iz porodične grobnice Gerardinijevih u Kripti mučenika u bazilici Presvete Anuncijate.

U kamenom podu je napravljena rupa dovoljno velika da kroz nju prođe čovjek.

Geolog Antonio Moreti kaže da su u kripti pronađeni uklesani natpisi u kamenu koji nagovještavaju da grobnica pripada mužu i sinovima Lize Gerardini del Đokondo.

Silvano Vinčeti, direktor Nacionalnog komiteta za kulturno naslijeđe Italije objašnjava da se upravo sada radi analiza sa ugljenikom -14 na tri od osam skeleta pronađenih u Svetoj Ursuli.

- Želimo da utvrdimo koji od ta tri bi mogao biti Lizine starosti u trenutku njene smrti. Tek tada ćemo znati na kom skeletu treba da uradimo konačnu DNK analizu - kaže Vinčeti.

Tri pitanja koja muče stručnjake vijekovima

Ako tim arheologa bude smatrao da je pronašao pozitivna uklapanja, Vinčeti planira da napravi virtuelnu konstrukciju Lizinog lica, na osnovu strukture kostiju, i zatim da ga uporedi sa Leonardovom slikom.

- Ako uspijemo, konačno ćemo riješiti tri pitanja koja muče istoričare i ljubitelje umjetnosti. Prvo, da li je Liza Gerardini poslužila kao model za Mona Lizu? Da li je to bila neka druga žena, kao što neki kažu? Ili je riječ, zapravo, o liku iz slikareve mašte? - pita se naučnik.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana