Mona Liza magnet za kolekcionare

Priredila: Mirna Pijetlović
Mona Liza magnet za kolekcionare

London - Remek-djela slikarstva san su svakog strastvenog kolekcionara, ali zbog neprolazne umjetničke vrijednosti najpoznatije slike svih vremena ostaju u muzejima.

Nije tajna da kolekcionari potroše milione dolara godišnje, želeći da imaju neke od najslavnijih slika, ali biseri likovne umjetnosti krase samo zidove muzeja.

Umjetnici ukazuju da su one bukvalno neprocjenjive, kao i da takva djela treba da ostanu dostupna javnosti. Takođe su ove slike i "zvijezda vodilja" budućim generacijama stvaralaca.

Prva među njima je, naravno, "Mona Liza" Leonarda da Vinčija. Misteriozni osmijeh nepoznate dame daleko je najprepoznatljiviji. Iako je identitet dame na slici tek nedavno otkriven, to nije umanjilo popularnost ovog djela. Leonardo da Vinči radio je na slici više od dvadeset godina i to tokom renesansnog doba u Firenci. Izložena je u Luvru u Parizu.

Da Vinčijeva "Tajna večera" takođe je na listi tako željenih, a nedostižnih kolekcionarima. Zidna slika ili mural koji ukrašava zid prostorije za ručavanje u manastiru Santa Marija dela Gracija u Milanu je remek-djelo iz 15. vijeka, koje je stvorio Leonardo da Vinči. Ona prikazuje scenu posljednje večere na kojoj Isus najavljuje kako će ga jedan od njegovih učenika izdati.

Mikelanđelovo "Stvaranje Adama" je pravi umjetnički biser iz doba renesanse i jedno od najslavnijih likovnih djela u istoriji, a nalazi se na stropu Sikstinske kapele. Riječ je o freski koja prikazuje scenu kada Bog daruje život Adamu, a Mikelanđelo je na njoj radio oko četiri godine.

Sliku "Djevojka sa bisernom minđušom" Johanesa Vermera često zovu "holandska Mona Liza" ili "Mona Liza sjevera". Iako je potpisana, nije poznat tačan datum njenog nastanka, ali se pretpostavlja da je naslikana oko 1665. godine. Krasi Muzej "Mauritshuis" u Hagu i restaurisana je 1994. Predstavlja odličan prikaz baroknog stila slikanja i upotrebe svjetlosti.

"Vrisak" Edvarda Munka je slika čovjeka koji vrišti, sa krvavo crvenim nebom u pozadini. Zapravo je simbol tjeskobe i bola savremenih ljudi, a bez sumnje je jedno od najboljih djela 20. vijeka.

"Vodeni ljiljani" Kloda Monea su veličanstvena slika iz francuskog impresionizma. Tačnije, riječ je o zbirci od oko 250 slika koje je Mone stvorio za tri decenije rada.

Na listi "nedodirljivih" je i "Rađanje Venere" Sandra Botičelija, koje je nastalo od 1485. do 1487. godine. Ljubitelji umjetnosti oduševljeni su likovnom scenom rađanja boginje Venere, koja je u grčkoj mitologiji poznata kao Afrodita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana