Momčilo Otašević o predstavi “Tesla - prilagođavanje anđela”: Treba svemir zbuniti dobrotom

Ilijana Božić
Momčilo Otašević o predstavi “Tesla - prilagođavanje anđela”: Treba svemir zbuniti dobrotom

Nije bilo zahtjevno igrati novinara Džona Smita u predstavi “Tesla - prilagođavanje anđela”, jer je Vlado već imao jasnu viziju komada. U startu mi je rekao šta želi od predstave, šta želi od Džona Smita i bacili smo se na posao.

Ovako je razgovor za “Glas Srpske” započeo glumac Momčilo Otašević, osvrćući se na predstavu “Tesla - prilagođavanje anđela”, komad u kojem glume on i Vladimir Posavec Tušek, a koji je igran u viša navrata u Republici Srpskoj (ove sedmice pred publikom u Gradišci) i koji govori o velikom srpskom naučniku Nikoli Tesli. Predstavu je režirao Vladimir Posavec Tušek.

- Više sam i ja sam istraživao Teslu. Sve čime Džon provocira Teslu - čini Nikolu još boljim - dodaje Otašević.

GLAS: Lik kojeg tumačite personifikacija je svih sila zla na zemlji. Koliko je izazovno biti na toj drugoj strani, strani zla?

OTAŠEVIĆ: Biti na drugoj strani bilo je prilično zabavno, pokušao sam minimumom sredstava donijeti maksimum svog lika s obzirom na to da se radi o nekom drugom biću.

GLAS: Budući da je Vaš junak predstavnik loših vrijednosti s kojima se svakodnevno suočavamo, kako čovjek da se izbori sa tim izazovima novog svijeta i ostane na putu istinskih vrijednosti ljubavi koje nijedno vrijeme ne bi trebalo da omalovaži?

OTAŠEVIĆ: “Dobrom. Treba činiti dobro. I kad se dobro dobrim ne vraća. Treba činiti dobro pa čak i kad to nema nikakvog smisla. Treba zbuniti svemir dobrotom”, kako kaže Boba Đuderija.

GLAS: Kako je bilo pripremati ovaj komad sa Vladimirom Posavecom Tušekom koji zajedno s Vama glumi u predstavi, a i režirao je ovaj komad?

OTAŠEVIĆ: Bilo je predivno raditi na ovoj predstavi. U doba korone, lokdauna, ograničenog broja mjesta... Same probe trajale su oko 20 dana. Svaki dan po nekih četiri do pet sati, s tim što je Vlado na prvoj probi znao makar dvije trećine teksta. Zatim četiri dana smo imali po dva  igranja. Tako 24 ljudi pogleda predstavu, poklonimo se, uđe novih 24 i počnemo predstavu iznova.

GLAS: Koliko je prema Vašem mišljenju bitno danas raditi ovakve predstave koje donose interesantne prikaze važnih istorijskih ličnosti?

OTAŠEVIĆ: Mislim da je jako važno raditi suštinski važne teme. A u takve teme definitivno spada život i rad Nikole Tesle. Mi smo pokušali da na malo drugačiji način približimo Nikolu ljudima. A jedna zanimljiva činjenica je da sav tekst koji Vlado izgovara, osim jednog monologa o dobru, je Nikola Tesla stvarno i rekao.

GLAS: Glumili ste u mnogim serijama. Koje teme su prema Vašem mišljenju malo zastupljene u serijama i filmovima, a trebalo bi ih obraditi?

OTAŠEVIĆ: Uvijek su dobre društvene i socijalne teme koje pomjeraju običnog čovjeka. Možda samo manje jeftinog kriminala pa će sve druge teme ljepše doći do izražaja.

Planovi

GLAS: Kakvi su Vaši planovi za naredni period? Šta publika novo može očekivati?

OTAŠEVIĆ: Igram “Teslu” i “Ćelavu pjevačicu” po regionu. Čekam da počne snimanje i uživam u ovim proljećnim danima februara. Publika me može očekivati na daskama širom prostora bivše Jugoslavije narednih par mjeseci i tome se baš radujem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana