Mokranjčeve pjesme za jubilej

Aleksadra Madžar
Mokranjčeve pjesme za jubilej

Banjaluka - Kako bi koncerti horova bili što kvalitetniji, dobro posjećeni i da članovi ansambla ne bi gubili motivaciju za rad, neophodno je redovno obnavljati repertoar novim kompozicijama.

Potvrdili su ovo dirigenti horova iz Republike Srpske koji već decenijama osvajaju domaću i međunarodnu muzičku scenu.

- Stalno radimo na novim kompozicijama različitih stvaralaca. To je veoma bitno da se horski pjevači održe u kondiciji - kazala je dirigent Srpskog crkvenog pjevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine Desanka Trakilović.

Ističe da je velika olakšica što postoji mnogo pisane literature starijih kompozitora, ali da im dosta pomaže dostupnost djela modernih stvaralaca na internetu.

- Veoma je dobro što putem "Jutjub" kanala možemo gledati koncerte na koje nemamo priliku da odemo - dodaje Trakilovićeva.

Ona je članovima "Srbadije" pružila mogućnost da učestvuju u kreiranju repertoara, pa često posluša njihove prijedloge.

- Sljedeće godine navršiće se stotinu godina od smrti Stevana Stojanovića Mokranjca, pa ćemo na repertoar staviti neka njegova djela koja do sada nismo izvodili - najavila je Trakilovićeva.

Ovaj značajan jubilej neće proći nezapaženo ni u banjalučkom Srpskom pjevačkom društvu "Jedinstvo" koje će Mokranjcu u čast izvesti cjelovečernji koncert.

- Pripremamo se za takmičenje i koncerte koji će biti održani sljedeće godine. Osim toga, pred horom je i veoma zahtjevan zadatak, jer spremamo koncert sa djelima Stevana Stojanovića Mokranjca u godini kada se obilježava stogodišnjica njegovog rođenja - kaže dirigent Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" Nemanja Savić.

Ističe da "Jedinstvo" bez obzira na mnogo obaveza koje podrazumijeva standardni repertoar, redovno uvodi i nove kompozicije.

 - Naši članovi iz A postave moraju da znaju kompletnu liturgiju, opijelo, službe krštenja, vjenčanja. To je već oko dva časa muzike, što je za neke ansamble jako mnogo - naglašava Savić.

Uz program duhovne muzike, "Jedinstvo" za svoju publiku rado priprema bogat repertoar koji obuhvata himne, kompozicije za određene događaje...

- Naš aktuelni repertoar ima oko četiri časa muzike, što obuhvata više od četrdeset žanrovski različitih kompozicija - kazao je Savić.

Svetislav Božić

- Sljedeće godine jedan od najatraktivnijih srpskih živih kompozitora obilježava 60 godina svoga postojanja, a riječ je o čuvenom Svetislavu Božiću. On je vrlo izvođen u svijetu, a za sljedeću godinu spremićemo njegovu liturgiju - kaže Desanka Trakilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana