Mogli kao ogledalo vremena

Aleksandra Madžar
Mogli kao ogledalo vremena

Banjaluka - Priču o dječaku Mogliju koga, kao bebu pronalazi i odgaja porodica vukova, na nevjerovatan način opisao je književnik Radjard Kipling u svom djelu "Knjiga o džungli", a život neustrašivog junaka doživio je mnogobrojne adaptacije.

Kultni roman nobelovac iz Bombaja objavio je 1894. godine, a snaga iskrenog prijateljstva i neprocjenjiva sigurnost koju nosi porodica i danas motiviše filmske i pozorišne reditelje. Tim koji na filmskom platnu oživljava. Stvaralac najljepših filmskih priča za djecu, kompanija "Dizni" je 1967. godine snimila legendarni animirani film "Knjiga o džungli" u režiji Volfganga Reitermana uz koji su odrasle brojne generacije.

Moglijevo odrastanje ispunjeno lijepim trenucima i druženjem sa životinjama iz džungle kao avanturu na velikom platnu režirao je Stefen Somers 1994. godine. Naslovne uloge tumačili su Džejson Skot Li, Keri Elbejs i Lana Hedi.

Vijest koja je ovih dana mnogo obradovala najmlađe, ali i starije ljubitelje priče o džungli ponovo dolazi iz "Diznija". Novi crtani film "Knjiga o džungli" u režiji Džona Favroua pred publikom će se naći 9. oktobra 2015. godine. U ovoj kombinaciji dugometražnog i animiranog ostvarenja mnogi poznati glumci pozajmiće svoje glasove drugim likovima. Novajliji Nilu Setiju pripala je čast da igra Moglija. Glumac Bil Marej pozajmiće glas medvjedu Baluu. Kristofer Voken daće glas kralju Luiju, Ben Kingsli panteru Bagiri, Lupita Vong'o vučici Rakši, Idris Elba će biti opaki tigar Šir Kan, a Skarlet Johanson piton Kaa.

Avanture dječaka u indijskoj prašumi imali su priliku da pogledaju i mališani u Banjaluci na pozorišnoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Reditelj iz Slovenije Robert Valtl i dramaturg Ivor Martnić iz Zagreba vjerodostojno su predstavili kako se Mogli izborio sa krvoločnim tigrom Šir Kanom, ali i kako je reagovao na susret sa bićem koje nikad nije vidio - čovjekom.

- Bilo je izazovno svesti tako obiman roman na pozorišnu dramatizaciju, a pri tome zadržati sve važne motive priče. Tema je aktuelna i danas, kada smo svakodnevno svjedoci raznih oblika nasilja zbog međusobne netrpeljivosti, zbog bilo kakvog oblika "različitosti" - rekao je Martinić.

Naslovnu ulogu reditelj je povjerio mladom glumcu Milanu Trniniću. Muziku za predstavu komponovali su Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, koreograf predstave je Đula Čerepeš, a autor lutaka, scenografije i kostima je Robert Smolik.

Muzika

Značajan doprinos popularnosti crtanog filma dala je muzika, odnosno serija dopadljivih pjesama braće Šerman, a među kojima se posebno ističe "The Bare Necessites". Balu - lijeni, opušteni i simpatični medvjed iz "Diznijevog" filma iz 1967. postao je omiljen među gledaocima upravo zbog ove numere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana