Modni spektakl „Svet Surovog: Mira Brtka” u Novom Sadu

GS
Modni spektakl „Svet Surovog: Mira Brtka” u Novom Sadu

Modni spektakl “Svet Surovog: Mira Brtka” umjetnika i modnog fotografa Pavela Surovog iz Kisača, biće premijerno prikazan u petak 6. septembra u 19 časova u Kreativnom Distriktu u Novom Sadu u zgradi SKCNS FABRIKA, ulica Bulevar despota Stefana broj 5 na nedjelji primjenjene umjetnosti Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Repriza će biti u subotu 7. septembra u 19 časova na istom mjestu.

Umjetnička djela Mire Brtke stigla su do najvećih galerija svijeta, a sada ćemo imati priliku da ih vidimo kroz pogled nagrađivanog umjetnika i modnog fotografa Pavela Surovog u Kreativnom distriktu, u nedjelji primjenjene umjetnosti Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Projekat “Svet Surovog: Mira Brtka” predstavlja spoj dva poznata umjetnika i dva svijeta – Pavela Surovog i Mire Brtke. Oba su strastveni kolekcionari i multimedialni umjetnici. Svoji po pripadnosti, po identitetu, po geografskom području, po viziji i stvaralaštvu koje prevazilaze državne okvire.

Pavel Surovi je nagradjivani modni fotograf i grafički dizajner iz Kisača, koji ostvario je velike uspjehe na međunarodnim fotografskim umetničkim takmičenjima, kao i na grafičkim takmičenjima širom svijeta.

Mira Brtka iz Stare Pazove je jedna od najpoznatijih multidisciplinarnih umjetnica u Srbiji, ali i u svijetu. Poznata je kao uspješna likovna umjetnica, modna kreatorka, pozorišna i filmska rediteljka koja je iza sebe ostavila veliki opus umjetničkih djela u različitim disciplinama.

Modni fotograf Pavel Surovi se u ovom projektu fokusira na Mirine Brtkine etno kreacije, tj. njene nadaleko poznate haljine, koje interpretira iz svog estetskog i filozofskog ugla, ali i pokušava da protumači i objasni publici Brtkinu perspektivu stvaranja i krojenja tih ekskluzivnih haljina.

Cjelokupni projekat je njegova vizija i imaginacija. Surovi nastupa kao kreativni direktor, modni fotograf i stilista, majstor svjetla i scenograf. Haljine Mire Brtkove mu služe kao inspiracija za stvaranje magičnih svjetova, sam stilizuje modele i bira cjelokupne dodatke uz haljine, izmišlja šminku, pravi scenografiju za različite svjetove, spaja nespojivo, dodaje sve ingridijencije, koje pomažu objasniti njegov čarobni surovi svet i filozofiju Mirinih haljina. Njegovo sredstvo je modna umjetnička fotografija, kreativna scenografija sa živim modelima, preko kojih pokazuje i vizualizuje svoj magični svijet vila, boginja, kraljica, ratnica, žena i tako svakoj haljini Mire Brtke daje filozofiju i priču, kontekst i dušu.

Na dogadjaju će nastupiti i Simonida Stanković, ćerka Milića od Mačve, World Music umjetnica, autor i esejista.

Sama izložba će trajati do 11. septembra. Ulaz je slobodan.

Projekat je finansirala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” a projekat je podržao i Grad Novi Sad.

Kaleidoskop je jedinstveni program kulture koji se prestižnim nagradama pozicionirao na evropskoj mapi kao najznačajnija umjetnička smotra u regionu. Sa svojim prepoznatljivim konceptom 4/5 u pet nedjelja umjetnosti već sedmu godinu u Novi Sad dovodi svjetske zvijezde, predstavljajući velikane srpske kulture, a pružajući priliku mladim umjetnicima jača lokalnu i nacionalnu scenu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana