Mladim stvaraocima najvažnija samoodrživost

Ilijana Božić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Suština radionice “Kako napraviti izložbu” ogledala se u tome da polaznici nakon nje izađu osposobljeni i sa osnovnim znanjima o tome gdje i na koji način mogu nastaviti da grade karijeru.

Kazala je to galerista i konceptualna umjetnica Isidora Branković govoreći za “Glas Srpske” o ovoj radionici koja je tokom jula održana u galeriji “Vagon” u Banjaluci.

Radionicu “Kako napraviti izložbu” vodile su nezavisni kustos i istoričar umjetnosti Jovana Trifuljesko iz Beograda, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Isidora Banjac, istoričar umjetnosti Minja Lazareski i galerista Isidora Branković.

Brankovićeva je objasnila da je poenta radionice bila i to da polaznici spoznaju koja im je dokumentacija potrebna da apliciraju na konkurse, da pronađu sredstva, da rade produkciju i da spoznaju sva ta tehnička znanja koja se čine daleka i o kojima se ne govori mnogo.

- Tako je Jovana Trifuljesko polaznicima predočila razne konkurse u regionu koji su trenutno aktivni, a gdje mogu da prijave svoje umjetničke projekte. Poenta je da se umjetnici osposobe da konkurišu i da prolaze na tim konkursima kako bi mogli da grade karijeru - rekla je ona.

Dodala je da, koliko god je bitno da čovjek ima dobra umjetnička djela i da je aktivan u stvaranju, podjednako je važno i predstavljanje svog projekta.

- Odlučili smo da svake godine organizujemo ove radionice, jer smo shvatili da je važno da uočimo šta treba da učinimo da bismo određene nedostatke popravili. Zapitali smo se da li stvarno nemamo sredstava ili nemamo prostora, ili zapravo nemamo prilika. I shvatili smo koliko ne znamo da ih vidimo, pronađemo i prepoznamo - kazala je ona.

Na radionici “Kako napraviti izložbu” učestvovalo je pet polaznika iz Banjaluke, a kako je kazala kustos Jovana Trifuljesko, ideja je bila da broj ograniče na pet da bi mogli svakom ponaosob dovoljno da se posvete.

- Podržavam sve što “Vagon” radi, jer ova galerija je važna ne samo za Banjaluku nego i uopšte, jer su bitne inicijative koje pokreću i daju šansu da se mladi umjetnici afirmišu - objasnila je Trifuljesko.

Istakla je da ju je obradovala raznovrsnost učesnika pomenute radionice.

- Imali smo devojku sa prve godine Akademije umjetnosti i ženu koja je završila pre deset godina. Naravno, bili su tu i master studenti i ovo je bilo pozitivno iskustvo. Ekipa je bila spremna za saradnju, a radionica je podrazumevala prvo teorijski, a potom i praktični deo - kazala je ona.

Objasnila je da je u teorijskom dijelu zajedno sa Minjom Lazareski govorila o tome kako razmišljati o konceptu izložbe, kako formulisati izložbu, kako razmišljati o prostoru te zašto je kontekst važan i kako kontekst mijenja djela.

- Koleginica Isidora Banjac je govorila o tome kako pristupati kustosko-umetničkom odnosu. Ovde ne postoji fakultet za istoriju umetnosti i bilo bi bespredmetno da im objašnjavamo šta znači biti kustos, jer to nije ono što njima treba. Njima treba da spoznaju, ako nemaju kustosa, kako da budu samoodrživi. To je suština svega - ispričala je Trifuljesko.

Naglasila je da su je mnogi pitali kad će se ovako nešto da desiti u Beogradu, jer im je neophodno ovo znanje, koje je na neki način mistifikovano.

Na radionici je učestvovala i studentkinja prve godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, smjer grafika, Katarina Borojević koja nam je kazala da je radionica bila sjajno iskustvo za nju.

- Radionica se sastojala iz više faza, tako da smo prešli različite dijelove procesa stvaranja izložbe shvativši šta je sve potrebno da nastane izložba, i vidjeli smo kako izgleda rad kustosa i umjetnika. Bili su nam podijeljeni zadaci i svako od nas je naučio kako samostalno da se ostvari, što je bila izvanredna prilika - rekla je Borojevićeva koja je pisala tekst za postavku “Ringe ringe jaja” Dajane Ćuk.

Najava

U galeriji “Vagon” 19. avgusta biće otvorena izložba multimedijalne umjetnice Maje Simišić koja trenutno radi u Holandiji. Riječ je o postavci koja podrazumijeva seriju video-radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana