Mladi talenti učiće od vrhunskih stručnjaka

Srna
Mladi talenti učiće od vrhunskih stručnjaka

Andrićgrad - Visoka škola dramskih umjetnosti u Andrićgradu organizovala je danas za buduće studente Dan otvorenih vrata na kojem su mogli da se upoznaju o radu ove visokoškolske ustanove.

Zainteresovani studenti su u razgovoru sa osnivačem škole Emirom Kusturicom i direktorom Zoranom Cvijanovićem mogli da se informišu o nastavnim planovima i programima, kao i uslovima školovanja, te konsultuju u vezi sa pripremom za prijemne ispite.


Kusturica je rekao da je ovo početak realizacije ideje nastale iz ogromnog iskustva i potrebe da se ono nekome prenese u vrlo komplikovanom vremenu u kojem nedostaje teorije, a proces stvaranja filma i pozorišta se pretvara u ideju o uspjehu.

On kaže da bi ovo trebalo da bude povratak klasičnijem konceptu nastave, od kojeg će se odstupati onoliko koliko bude neophodno i u onoj mjeri u kojoj to nalaže iskustvo predavača.

Kusturica je istakao da ova škola pretenduje da postane internacionalna i da do sada ima veliki broj zainteresovanih studenata.

Direktor Visoke škole Zoran Cvijanović rekao je da je planiran rad šest katedri - za filmsku režiju, glumu, dramaturgiju, montažu, kameru, te za snimanje i dizajn zvuka.

On je naglasio da će ova škola biti prepoznatljiva i da će ostati upamćena po njenom osnivaču - Emiru Kusturici.

Cvijanović je rekao da će na svim katedrama biti zaposleni vrhunski stručnjaci koji imaju impresivnu biografiju i veliko iskustvo.

"Tehnički preduslovi za rad škole su odlični jer će studentima na raspolaganju biti tehnika kojom je profesor /Kusturica/ snimio posljednji film", naglasio je Cvijanović.

On je napomenuo da su uslovi i ambijent u Andrićgradu dobri, dodajući da su studentima na raspolaganju dva hostela, te da će filozofija škole biti da im boravak ne bude skuplji nego u sopstvenoj kući.

U okviru programa Dana otvorenih vrata budući studenti posjetili su Andrićgrad, školu i njene katedre, kao i biblioteku Andrićevog instituta.

Niko Ignjatović iz Slovenije zainteresovan je za studijski program režije na Visokoj školi dramskih umjetnosti u Andrićgradu.

"Interesuje me režija, napravio sam dva kratka filma. Mislim da je Andrićgrad odlično mjesto za studiranje", kaže Ignjatović.

Prijemni ispiti za upis na Visoku školu dramskih umjetnosti biće održani u Andrićgradu od 26. do 30. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana