Mladen Matović v.d. direktora Banskog dvora

Vesna Popović
Mladen Matović v.d. direktora Banskog dvora

Banjaluka - Profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, Mladen Matović, prema nezvaničnim informacijama imenovan je juče za vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Banski dvor nakon odlaska u penziju dugogodišnjeg prvog čovjeka ove gradske ustanove Milorada Petrića.

Međutim, ovo imenovanje juče je bilo pod velom tajne jer ni gradonačelnik Igor Radojičića u čijoj nadležnosti je imenovanje a ni Matović nisu potvrdili ali ni demantovali ovu informaciju.

- Razgovaram sa nekoliko ljudi koji bi mogli preuzeti tu funkciju. Nije riječ o stranačkom opredjeljenju već me interesuju konceptualni pristupi kandidata odnosno ko će napraviti od Banskog dvora epicentar kulturnih dešavanja -  objasnio je Radojičić i dodao da će odluku donijeti danas.

Naglasio je da će ubrzo nakon imenovanja v.d. direktora biti raspisan konkurs za izbor direktora.

Matović je objasnio da je za imenovanje na čelo Banskog dvora saznao iz medija i da drugih informacija nema.

- Nisam ništa dobio crno na bijelo i zato ne mogu da komentarišem. Bilo kakve informacije moći ću da dam  u skorijoj budućnosti  - kazao je Matović.

Na jučerašnjem zasjedanju Skupštine grada jedna od tačaka dnevnog reda je bilo i razrješenje dužnosti dugogodišnjeg direktora Kulturnog centra Banski dvor Milorada Petrića nakon što je penzionisan.

Mladen Matović je kompozitor, dirigent i muzički pedagog, rođen je 1980. godine u Banjaluci. Diplomske i postdiplomske studije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek za muzičku umjetnost, okončavši svaki ciklus studija sa prosječnom ocjenom deset. Sekretar je Katedre za solfeđo i muzičku pedagogiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje je trenutno zaposlen u zvanju docenta.

Skupština grada je juče između ostalog razmatrala i pravilnik o uslovima otuđenja nepokretnosti u svojini grada, s ciljem realizacije velikih investicionih projekata.
- Efekti tog pravilnika trebalo da budu veoma korisni jer bi grad postao konkurentan u okruženju, a i regionalno. Moramo privući investitore i ovaj pravilnik koji će omogućiti da oni kupe građevinsko zemljište ili objekte ispod tržišne cijene ili čak besplatno, ako je riječ o novom zapošljavanju ili investiciji - pojasnio je Radojičić.
Istakao je da je pravilnikom predviđeno da Skupština grada odlučuje koji je projekat ispunjava uslove da bude proglašen od značaja za ekonomski razvoj.

Orden

Banski dvor je od 1932. godine, kada je izgrađen, mjesto za afirmaciju kulture i umjetnika. Povodom Dana Republike Srpske, 9. januara, ove godine predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao je ovu ustanovu ordenom Njegoša drugog reda za rad i rezultate u oblasti kulturne djelatnosti i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana