Miroslavljevo jevanđelje pred publikom od 2.januara

Tanjug
Miroslavljevo jevanđelje pred publikom od 2.januara

Beograd - Miroslavljevo jevanđelje, najstariji i najvredniji sačuvani srpski ćirilični rukopis, biće dostupno za javnost u četvrtak 2. januara u Narodnom muzeju u Beogradu.

Kako je saopšteno, Jevanđelje će biti izloženo od 12 do 20 sati na prvom spratu Narodnog muzeja.

Jevanđelje je nastalo osamdesetih godina XII vijeka po narudžbini humskog kneza Miroslava, o čemu govori zapis na posljednjem listu knjige. Knez Miroslav je bio brat raškog velikog župana Stefana Nemanje, čijoj je devetstotoj godišnjici rođenja posvećena aktuelna izložba.

O značaju koji prevazilazi lokalnu kulturu svjedoči i upisivanje Miroslavljevog jevanđelja u UNESCO-vu Listu svjetske kulturne baštine i to registar Sjećanje sveta 2005. godine.

Upis u ovu listu potvrda je izuzetnog značaja i vrednosti Miroslavljevog jevanđelja, a ujedno i obaveza njegovog očuvanja za dobrobit čovječansva, navode iz muzeja.

Pored originalnog primjerka ovog četvrtka biće izloženo i prvo fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, koje je priredio Ljubomir Stojanović i koje je 1897. godine štampano u Beču. Ono svjedoči o jasnoj percepciji stručnjaka s kraja 19. vijeka, izuzetnom značaju i vrijednosti ove rukopisne knjige iz koje je proizašla i potreba priređivanja fototipskog izdanja.

Miroslavljevo jevanđelje izlaže se kao dio pratećih programa izložbe "Zaveti i poruke. Stefan Nemanja - devet vekova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana