Miroslav Momčilović: Filmski talenat na testu

Aleksandra Madžar
Miroslav Momčilović: Filmski talenat na testu

Beograd - Prilikom ocenjivanja filmova na "Dukafestu" vodiću se samo jednim stavom, da nagrade treba da osvoje najbolji filmovi. To je jedino bitno.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" scenarista i reditelj Miroslav Momčilović, član žirija na ovogodišnjem festivalu studentskog filma "Dukafest" koji će biti održan od 21. do 24. novembra u Banjaluci.

- Kada sam bio student, nije bilo mnogo studentskih festivala, to je nama jako nedostajalo - prisjetio se Momčilović.

Ovaj scenarista i reditelj filmova "Smrt čoveka na Balkanu", "Čekaj me, ja sigurno neću doći" i "Sedam i po", koji su osvojili pozitivne kritike i nagrade, smatra da su festivali odlična prilika za studente.

 - Sjajno je iskustvo imati takvu vrstu testa, gde te žiri ocenjuje, ukazuje na greške i pruža priliku da razmisliš o nečemu što si radio. To može mnogo da pomogne mladom reditelju u daljem radu - naglasio je Momčilović.

Kaže da je kao član žirija bio na nekoliko studentskih festivala, gdje je imao priliku da pogleda dobre filmove.

- Činjenica je da su takvi festivali prava prilika da se talenat otkrije na vreme - smatra Momčilović.

Svoj talenat pokazao je i prilikom pisanja scenarija za popularni domaći film "Kad porastem biću kengur" uz koji su odrastale novije generacije.

- Filmsku produkciju u Republici Srpskoj ne pratim baš mnogo, ali dolazak na "Dukafest" biće prilika da sve to nadoknadim. Poslednji film iz Srpske koji sam pogledao je "32. decembar" - kaže on.

Momčilovićeva filmska karijera krunisana je nagradom "Nezavisna kamera" za najbolji nezavisni film na 47. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, a priznanje je dobio za film "Smrt čoveka na Balkanu". Ovaj film odnio je i nagradu za najbolji scenario na filmskom festivalu u Sopotu "Sofest".

Na "Dukafestu" će učestvovati filmovi iz Španije, Poljske, Njemačke, Velike Britanije, Finske, Slovačke, Francuske, Irana, Libana, Australije... Osim njih, u programu će biti i filmske priče iz regiona.

"Smrdljiva bajka"

- Radim na novom filmu koji se zove "Smrdljiva bajka". Reč je o ljubavnoj priči dvoje beskućnika. Završio sam scenario, bavim se pripremama za snimanje i uskoro bi trebalo da bude kasting za glumce. To je melodrama sa elementima humora, u osnovi vrlo dirljiva priča o dvoje ljudi koji žive na samom dnu društva. Bez obzira na takav način života, potrebna im je ljubav i osećaj da imaju jedno drugo - najavio je Miroslav Momčilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana