Miro Vuksanović: Svjetlo na Ćopića i Selimovića

Aleksandra Madžar
Miro Vuksanović: Svjetlo na Ćopića i Selimovića

Novi Sad - Novo, peto kolo antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti" ugledalo je svjetlost na putu pisane riječi uz upornost Izdavačkog centra Matice srpske iz Novog Sada.

- Glavninu petog kola čine pisci dvadesetog veka. To je logično, jer su u ukupnom izboru najbrojniji i ubedljivo pokazuju da je srpska književnost u prošlom veku dostigla takve domete da se našla u ravnopravnom odnosu s evropskim književnostima - kaže urednik edicije književnik Miro Vuksanović.

Meša Selimović, uz studiju Jovana Delića, u svom tomu ima čak četiri knjige: "Derviš i smrt", "Magla i mjesečina", "Za i protiv Vuka" i "Sjećanja".

- Branka Ćopića kao pesnika i pripovedača širokog raspona, od lirskog do reskog satiričnog izraza, priredio je Stojan Đorđić. Pesništvo Desanke Maksimović, posle "Sabranih dela", u logičnim tematskim krugovima, u primerenom obimu, dao je Staniša Tutnjević - kazao je Vuksanović.

Dodaje da ovaj veliki izdavački poduhvat ostvaruju uspješno, jer su priređivači i urednici knjiga akademici, profesori univerziteta i afirmisani književni kritičari.

- Svaka knjiga ima nov tekst na početku, antologijski izbor, hronologiju, selektivnu bibliografiju, rečnik manje poznatih reči gde je to potrebno i izbor kritika, ranijih i savremenih - objasnio je Vuksanović.

Podsjetio je da su u posljednjih pet godina objavili pedeset tomova, u pet kola.

- Knjige su opremljene svečano, u tvrdom platnenom povezu, sa zlatotiskom. Ukupan obim dosad objavljenih tomova podobro premašuje dvadeset hiljada stranica većeg formata - ističe Vuksanović.

Planirano je, kaže, da antologija ima dvije ravnopravne serije, da u prvoj bude 120 knjiga, počev od dvanaestog vijeka i svetog Save do naših savremenika.

- Reč je, dakle, o otvorenoj ediciji koja će se dopunjavati, u kojoj će biti i autori iz našeg veka - kaže Vuksanović.

Niz

- Edicija izlazi u godišnjim kolima, a svako kolo ima deset knjiga. Pisci i knjige su popisani u hronološkom nizu, ali se kola komponuju tako da zahvataju naslove iz različitih oblasti pisane i usmene književnosti, iz različitih doba - kaže Miro Vuksanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana