Mirko Demić, dobitnik nagrade Meša Selimović, za Glas Srpske: Pisci žive na margini društva

Aleksandra Glišić
Mirko Demić, dobitnik nagrade Meša Selimović, za Glas Srpske: Pisci žive na margini društva

Kragujevac - Svi koji žele da saznaju šta kriju "Ćutanja iz Gore" mogu to da učine čitajući istoimeni roman Mirka Demića, dobitnika nagrade "Meša Selimović".

Pisac, koji je dobitnik vrijednog priznanja ravnopravno sa Vladislavom Bajcem, nagrađenim za "Hroniku sumnje", ne krije da je izuzetno počastvovan.       

- Meša Selimović je veliki autoritet, a i ova nagrada je specifičan način, jer o dobitniku odlučuje 55 kritičara. Doživljavam je kao neku vrstu korektivnog faktora NIN-ovoj nagradi, gde sam bio potpuno ignorisan - kaže Demić, čiji je roman "Ćutanja iz Gore" dio petoknjižja koje čine "Molski akordi", "Ataka na Itaku", "Trezvenjaci na pijanoj lađi" i Po(v)ratnički rekvijem".

Iako je objavljena šest mjeseci prije proglašenja nagrade "Meša Selimović", knjiga je tek sada postala interesantna i čitaocima i kritici.

- To je na neki način tužno jer nemamo književnu javnost koja bi iz mora knjiga izvukla one najvažnije. Zato su nagrade sa jedne strane satisfakcija za autora, a sa druge strane grehota je i šteta što su one jedini signal potencijalnim čitaocima - smatra pisac koji u kolekciji svojih priznanja ima i Andrićevu nagradu. 

Živi i stvara u Kragujevcu, a podsjeća da su u Beogradu "i nož i pogača", odnosno izvor književne moći i oni koji odlučuju da li je to što piše vrijedno.

- Pisci su danas praktično na margini društva, to što oni rade je bitno veoma malom sloju ljudi, što je tragedija književnosti. Ona je marginalizovana namerno ili slučajno, ali zaslužuje daleko veći prostor i u medijima i u svakodnevnom životu. Baviti se književnošću u našem vremenu je potpuno donkihotovski posao i ludost. Ali to je moj izbor. Bez knjiga ne mogu, bez pisanja možda i mogu - priznaje Demić.

Novo priznanje drago mu je zbog teme kojom se bavio u knjizi. 

- U jednom trenutku sam se uplašio da tema o stradanju Srba u Hrvatskoj više nikoga ne zanima, čak ni kada je to književnost. Hteo sam da kroz tih pet knjiga ilustrujem dubinu te tragedije - objašnjava Demić, koji smatra da je sumnja pratilac svih kreativnih ljudi.

Morate, kaže, sumnjati da bi vas to tjeralo da budete što koncentrisaniji, djelotvorniji i upućeniji u temu kojom se bavite.

- I Mešu je sumnja pratila sve do trenutka dok nije shvatio da se od toga može stvoriti poetika. Njegova najveća dva romana su upravo prepuna sumnje i ona ih praktično tvori - podsjeća Demić.

Novi rukopisi

- Radim na nekoliko novih rukopisa i imam gotovo pripremljenu zbirku pripovedaka. Neću da žurim, treba dati prostora knjizi "Ćutanja iz Gore" da živi i moram je ispratiti jer sada interesovanje za nju postaje sve veće - kaže Mirko Demić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana